Ny studie: Pirater streamar lagligt oftare än andra
Publicerad 2018-06-07
Fyra av fem nätpirater försöker hitta filmen eller musiken lagligt först.
De som laddar ner illegalt är också troligare än andra att använda betaltjänster.
Det antyder en ny undersökning från Muso, en byrå som kartlägger illegal nedladdning.
Har du någon gång laddat ner illegalt?
Då tillhör du majoriteten av befolkningen. Åtminstone enligt en ny studie från Muso, där sex av tio svarande erkänner sig ha laddat ner musik, film eller TV-program.
I undersökningen tillfrågades tusen personer, bosatta i Storbritannien. Av dem som laddat ner menade 83 procent att de försökt hitta produkten lagligt först.
– Underhållningsbranschen betraktar ofta nätpiraterna som kriminella element, och avfärdar dem som kostnader. Men de är först och främst fans. Fans som ofta försöker köpa produkten lagligt, säger Paul Briley, Musos CCO, till Music Business Worldwide.
Oftast en prisfråga
En knapp majoritet av piraterna menar att de vänder sig till illegala sidor när filmen eller musiken är för dyr. Det följs tätt av att materialet inte finns på betaltjänsterna de prenumererar på (34,9 procent) eller att det inte är tillgängligt i Storbritannien (34,7 procent).
Det kanske mest anmärkningsvärda är att 91 procent av piraterna uppger sig använda betaltjänster – medan bara 86 procent av övriga befolkningen gör det.
Det antyder att nätpiraterna konsumerar mer film och musik än genomsnittet, men också betalar i högre utsträckning än andra.
– Det finns en myt om att streamingtjänsterna satt stopp för illegal nedladdning, men så är tyvärr inte fallet. Att nio av tio som laddar ner illegalt också är anslutna till betaltjänster visar att dessa ännu inte löst konsumenternas problem, säger Paul Briley till Music Business Worldwide.
Osäkra resultat
Eftersom studien gjorts med enbart tusen svarande, i en typ av undersökning där människor inte alltid svarar ärligt, bör den tas med en nypa salt.
Enligt Muso antyder svaren trots det att många nätpirater inte skulle ladda ner filmer och musik illegalt om det fanns bra, lagliga alternativ.
En sådan insikt kan leda till att företagen i förlängningen tjänar pengar på att lära sig av den illegala nedladdningen, menar Paul Briley.