Dilma inte Brasiliens verkliga problem
Den som tror att Brasiliens problem är över bara för att Dilma Rousseff försvinner misstar sig grovt.
Hon efterträds av ett gäng som själva anklagas för att vara mutkolvar.
På ett sätt är det bra att riksrättsprocessen mot henne äntligen kommer i gång. Vare sig man anser åtalet vara befogat eller inte. Det lossar på den förlamning som drabbat hela den politiska apparaten i Brasilien i månader. Sånt är aldrig bra för ett land. Särskilt inte med ett sommar-OS rom som väntar runt hörnet. Bättre PR kan man tänka sig.
Inget vet i och för sig hur processen slutar. Teoretiskt kan hon bli frikänd och återinsatt som president även om få finner det för troligt. En del hävdar att hon ställs inför riksrätt bara för att hon är kvinna.
Anklagelserna mot Dilma Rousseff är visserligen tunna. Hon påstås ha tagit pengar från de statliga bankerna för att dölja den verkliga storleken på budgetunderskottet. Något många politiker gjort före henne utan att bli åtalade.
I grund och botten är åtalet mot henne politiskt. Den borgerliga oppositionen vill bli av med henne utan att tvingas vänta på nästa val som inte är förrän 2018.
Ska man tro opinionsmätningarna vill även det brasilianska follket ha ett byte på presidentposten. Två av tre tycker att Dilma ska bort.
Ner i källaren
Skälet är att landets ekonomi de senaste åren åkt rakt ner i källaren. Brasilien, som länge lyftes fram som ett ekonomiskt mirakel bland tillväxtländerna har de senaste åren fått se sin ekonomi krympa kraftigt. Arbetslösheten har i det närmaste fördubblats samtidigt som inflationen ligger över tio procent.
Precis som i Grekland har löntagarna pressat på och fått stora lönehöjningar som inte motiveras av att de producerar mer. Hur det brukar sluta vet vi.
I klartext innebär det att många brasilianare efter ett antal år av ökat välstånd på senare tid fått det sämre.
Syndabocken heter Dilma Rousseff.
Hon har definitivt misslyckats med sin ekonomiska politik men det är inte alls säkert att landet mått bättre om oppositionen fått styra.
Brasiliens största problem stavas korruption. Den finns på alla nivåer. Allt från läkare som kopierar varandras fingeravtryck för att kunna stämpla in på sjukhuset medan de turas om att skolka från jobbet med full lön, till anställda som stjäl sjukvårdsmateriel och säljer den.
Ur askan i elden
Värst är korruptionen bland samhällets toppar.
Och det är här man verkligen kan undra om inte landet hamnar ur askan i elden när man plockar bort Rousseff från presidentposten.
Vicepresidenten Michel Temer ska ta över. I hans parti finns flest parlamentariker som misstänks för att ha tagit emot mutor i den så kallade Petrobrasskandalen. En muthärva där landets statliga oljebolag Petrobras står i centrum för avancerad ekonomisk brottslighet. Så här långt har polisen avslöjat 14 miljarder kronor i utbetalda mutor.
Jo, du läste rätt. 14 miljarder.
Parlamentets talman Eduardo Cunha var den som drog igång försöken att ställa presidenten inför riksrätt. Han tillhör samma parti som misstänks för att ha tagit emot 250 miljoner kronor i mutor.
Mot Dilma Rousseff finns inga misstankar om att hon skulle ha försökt berika sig själv. Men det är ändå hon som får gå medan de verkliga mutkolvarna lugnt kan sitta kvar.
Dilma Rousseff må ha gjort misslyckats som president de senaste åren men det är inte hon som är Brasiliens verkliga problem.