Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Le Pen i rätten – kan stoppas från presidentval

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 14.52 | Publicerad 12.51

Anklagelser om fusk med EU-medel kan stoppa ytterhögerns Marine Le Pen från nästa presidentval i Frankrike.

Den rättegång som nu startar kan ändå komma att gynna hennes ytterhögerparti i opinionen.

Anklagelserna mot det stora affischnamnet i Nationell samling (RN) gäller hur partiet använde sina assistentpengar från EU-parlamentet mellan 2004 och 2016.

Parlamentet har krävt tillbaka totalt runt 40 miljoner kronor, som man anser att Le Pen och de andra i stället nyttjade till helt andra saker än vad pengarna var till för.

Exempelvis var Thierry Légier länge listad som assistent i EU-parlamentet – trots att han i själva verket arbetade som livvakt och chaufför åt Marines Le Pens pappa, partigrundaren Jean-Marie Le Pen.

Kan bli avstängd

Nationell samling har betalat tillbaka drygt tio miljoner kronor till EU-parlamentet, men hävdar ändå att man inte gjort något fel och att hela åtalet är politiskt motiverat.

– Vi har inte brutit mot några regler. Vi har enormt med argument att utveckla för att försvara det som jag ser som den parlamentariska friheten som står på spel i den här affären, säger Marine Le Pen själv till journalister på väg in i rättssalen, enligt tidningen Le Monde.

Formellt riskerar hon dryga böter och ända upp till tio år i fängelse. Men hon kan också ådra sig fem års avstängning från offentliga uppdrag – vilket i så fall skulle stoppa henne från att ställa upp i presidentvalet 2027.

Skadas inte?

Någon stor oro inför rättegången verkar ändå inte råda inom partiet. Nationell samling ligger fortsatt starkt i opinionsmätningarna och förlitar sig på att återigen kunna framställa sig som offer för etablissemanget under höstens rättegång.

– Skandaler i andra partier är till fördel för RN – men när det blir skandaler i RN så tjänar inte de andra partierna på det, säger statsvetaren Sylvain Crepon vid universitetet i Tours till nyhetsbyrån AFP.