Trumprättegången avslutad – nu ska juryn avgöra: ”TRÅKIGT”

Publicerad 2024-05-29

NEW YORK. Trumprättegången har nått sin final.

Tolv vanliga New York-bor ska nu fatta ett historiskt beslut: Om den tidigare presidenten är skyldig till brott eller ej. Juryns avgörande kan komma redan i veckan.
”TRÅKIGT”, postade Trump om rättegångens sista dag.

Brottsmålrättegången mot Donald Trump gick i mål med dramatik och heta känslor under tisdagen, efter fem veckor av vittnesmål från över tjugo personer.

Aftonbladet var på plats i domstolen på Manhattan för att följa slutargumentationen från försvaret och åklagarsidan.
Först ut var Trumps advokat, Todd Blanche. Hans strategi var glasklar: Att gå till direkt angrepp mot åklagarsidans stjärnvittne Michael Cohen.

Skrek i rätten

Blanche höjde rösten flera gånger under summeringen, och hamrade in bilden av Cohen som en hämndlysten opportunist och lögnare.

– Han är en GLOAT: Greatest Liar Of All Time (Den största lögnaren genom tiderna), sa han till juryn.

I kärnan av fallet ligger tystnadspengar – motsvarande 1,4 miljoner svenska kronor – som Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och fixare, betalade till porrstjärnan Stormy Daniels. Syftet ska ha varit att få henne att tiga om en påstådd sexuell affär med Trump.

Åklagarna menar att Trump beordrade betalningen och dolde ersättningen till Cohen i bokföringen för att vilseleda väljarna inför presidentvalet 2016.
Trump nekar till anklagelserna.

Michael Cohen på väg till rätten.

Blanche skrek upprepade gångar i rätten, och anklagade Cohen för mened. Försvaret påstår bland annat att han ljugit om ett avgörande telefonsamtal.

Försvaret ifrågasätter att Cohen och Trumps livvakt verkligen hann prata om en fjortonårig tjuvringare – och lämna telefonen till Trump för att prata om Daniels-betalningen, som Cohen påstår. Allt inom loppet av i 90 sekunder, som samtalsloggarna visar.

– Det var lögn! skällde försvararen.
Han försökte också undergräva Stormy Daniels vittnesmål, och porträtterade henne som en lycksökerska som var ute efter pengar och kändisskap.

Trump: ”En mörk dag”

Donald Trump följde slutpläderingarna från första raden i den slitna rättssalen, och vände ett tag sin stol 90 grader, rakt mot jurymedlemmarna. På bänken bakom honom satt en vägg av hans närmaste stöttepelare: barnen Eric, Don Jr och Tiffany.

Trump har valt att inte vittna under ed i rättegången.

I stället håller han korta dagliga presskonferenser utanför rätten, där han kallar brottmålet för ”politiskt motiverat”.

Om tisdagens slutplädering sa han:

– Detta är en mörk dag för Amerika.

Utgången i fallet kommer till stor del hänga på juryns förtroende för hans tidigare högra hand, Cohen. Cohen är enda vittnet som knyter Trump direkt till tystnadspengarna och den felaktiga bokföringen.

Under eftermiddagen bemötte åklagaren försvarets påståenden. Joshua Steinglass förklarade för juryn att Cohen, som är tidigare dömd, inte var ett perfekt vittne och ”kom med bagage”. Det hindrar honom inte från att tala sanning om tystnadsbetalningen.

– Vi valde inte Michael Cohen som vårt vittne. Vi plockade inte upp honom i en vittnesbutik. Det var den åtalade som valde Michael Cohen som sin fixare, eftersom han var villig att ljuga och fuska å Trumps vägnar.
Om det uppmärksammade telefonsamtalet till livvakten, som försvaret menar att Cohen ljugit om, hävdade Steinglass bestämt att det visst gick att avhandla två samtalsämnen – Stormy och tjuvringaren – på mindre än en minut.

Nio pengacheckar

Därefter riktade åklagaren strålkastarljuset mot ett möte i Trump Tower 2015.

Då lovade tidningschefen David Pecker att stoppa negativ publicitet för Trump, i syfte att hjälpa honom till Vita huset. De ville betala för att tysta ner historier – utan att publicera dem. Pecker tipsade Cohen om Daniels berättelse.
Tystnadsbetalningarna gjordes därmed i maskopi med Trumps presidentvalskampanj, hävdar åklagaren. Därför ska pengarna ses som olagliga kampanjbidrag.
– Det visade sig vara ett av de mest värdefulla bidragen någon någonsin gjort till Trumpkampanjen, sa Steinglass.

I rätten har åklagarna visat de nio checkarna som signerades för att återbetala Cohen för tystnadspengarna, alla med Trumps namnunderskrift.

Donald Trump i domstolen på Manhattan.

Försvaret hävdar, å sin sida, att Trump var så distraherad som president att han inte hade tid att kontrollera varje check. Advokaterna menar att Cohen agerade på egen hand.

Ett narrativ åklagaren inte köper.

– Den åtalade betalade egentligen inte en advokat. Han betalade en porrstjärna, och slussade pengar genom en advokat, sa Steinglass.

Efter en lång dag i rätten verkade Trump tröttna. Under en eftermiddagspaus postade han ”TRÅKIGT!” på sociala medier.

Robert De Niro dök upp

Vita huset har hittills hållit tyst om den pågående Trumprättegången. Men på tisdagen dök en otippad Biden-allierad upp utanför domstolen:

Skådespelaren Robert De Niro.

Under stor uppståndelse höll Hollywoodstjärnan en presskonferens där han gick till attack mot Trump, och kallade honom för ett farligt hot mot USA:s demokrati. Han varnade för att Trump kommer försöka bli ”en diktator på livstid”.

Det är fem månader kvar till presidentvalet. Inom kort har vi svaret på om Trump ställer upp i valet som frikänd – eller dömd.
Men det finns även ett tredje alternativ:

Att juryn förblir oense, och rättegången ogiltigförklaras. Åklagaren kan då välja att ta om rättegången, vilket sannolikt inte kan ske före valet.

Försvarsteamet behöver endast övertyga en enda jurymedlem om att Trump inte är skyldig ”bortom rimligt tvivel” för att undvika en fällande dom.

Trump riskerar max fyra år i fängelse per åtalspunkt. Experter menar att det är mer sannolikt att påföljden blir villkorlig dom eller böter – om han döms.

Under onsdagen påbörjar juryn sina överläggningar.

Inom ett par dagar väntas de tolv New York-borna avgöra Trumps öde.