Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Han sprängde dammen – general pekas ut

TT

Publicerad 2024-06-07

Den ryske generalen Oleg Makarevitj misstänks ha beordrat den förödande attacken mot en damm i ukrainska Cherson i juni i fjol, meddelar Ukrainas säkerhetstjänst.

Sprängningen av Kachovkadammen ledde till översvämningar som kostade en stor mängd människoliv. Oerhörda vattenmängder släpptes lös när dammen – som hade stått under rysk kontroll sedan början av kriget 2022 – hastigt kollapsade.

Ryssland har länge misstänkts för dammattacken, som ledde till att ukrainska styrkor abrupt stoppades från att avancera söderut och gå till motoffensiv mot ryssarna. Ukrainas säkerhetstjänst uppger nu att generalöversten och befälhavaren Oleg Makarevitj var den som gav order om att spränga dammen. Makarevitj misstänkts för brott mot krigets lagar och överlagt mord, skriver säkerhetstjänsten på Telegram.

Ryssland har uppgett att 59 människor drunknade i området, men enligt en kartläggning gjord av nyhetsbyrån AP kan det egentligen ha rört sig om flera hundra dödsoffer. Dödstalet tros ha mörkats av Ryssland, bland annat genom att hastigt begrava offer i massgravar och förbjuda läkare att utfärda dödsattester för omkomna.

– Många drunknade. Människor flöt omkring i staden som ballonger, har en sjuksköterska i staden Olesjky tidigare sagt till AP.

Hundratusentals människor blev samtidigt utan rent dricksvatten när vattenförsörjningen till regionerna Cherson, Mykolajiv, Dnipropetrovsk och Krim till stora delar ströps. Miljöorganisationer har varnat för en långsiktig miljökatastrof till följd av kollapsen, med omfattande skador på ekosystem samt rubbad vatten- och livsmedelsförsörjning.

Ryssland har tidigare anklagat Ukraina för att ligga bakom sprängningen av dammen.