Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Redaktörer döms för uppvigling i Hongkong

TT-AP

Publicerad 2024-08-29

Tidigare redaktörerna Chung Pui-Kuen och Patrick Lam vid numera stängda prodemokratiska nättidningen Stand News utanför rätten förra sommaren.

Två tidigare redaktörer vid den numera nedstängda prodemokratiska nättidningen Stand News i Hongkong döms för att ha publicerat uppviglande innehåll.

Tidigare chefredaktören Chung Pui-Kuen och tidigare tillförordnade chefredaktören Patrick Lam greps 2021. De har tidigare nekat till anklagelserna om uppvigling.

De dömda riskerar fängelse på upp till två år och böter på 5 000 Hongkongdollar, cirka 6 500 svenska kronor. Påföljden väntas inte meddelas under torsdagen.

Rättegången har varit den första som avhandlar Hongkongs medier sedan staden lämnades över till Kina 1997 efter att ha varit en brittisk koloni. Domen ses som en signal på den riktning mediefriheten kommer att ta i Hongkong i framtiden.

Stand News var en av Hongkongs sista medier som öppet kritiserade styret under regeringens nedslag mot motståndare under demokratirörelsens omfattande protester 2019.

Hongkong har länge varit en självstyrande särskild administrativ region i Kina. De senaste åren har Peking stärkt sitt grepp om den finansiella storstaden.

ANNONS