Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Venezuela: Oppositionsledare kallas till förhör

TT-AFP

Publicerad 2024-08-23 19.52

Oppositionskandidaten Edmundo González Urrutia bredvid oppositionsledaren María Corina Machado under ett valmöte i juli.

Venezuelas statsåklagare Tarek William Saab meddelar att han kommer att kalla till sig oppositionskandidaten Edmundo González Urrutia som del av en utredning om oppositionens agerande efter det omstridda presidentvalet i juli.

Detta för att González Urrutia ska ”uttala sig om sitt ansvar” för den hemsida där oppositionen publicerat valdokument som de uppger visar att de, till skillnad från det officiella resultatet, vann med bred marginal, säger Tarek William Saab.

Statsåklagaren betraktas allmänt som allierad med den sittande presidenten Nicolás Maduro, som den regeringslojala valmyndigheten CNE utropat till segrare. Myndigheten har dock ännu inte publicerat något detaljerat valresultat.

Både Maduro och oppositionen utropade sig som vinnare efter valet den 28 juli och oroligheterna som följt i spåren av detta har hittills krävt 25 liv. Nästan 200 personer har skadats och över 2 400 har gripits.

Maduros anspråk på valseger har ifrågasatts av flera latinamerikanska länder, USA och EU.