Kärnavfall kan ha sorterats fel – tas upp

TT

Publicerad 2024-07-01 13.48

Radioaktivt avfall i Svensk Kärnbränslehanterings slutförvar i Forsmark måste upp ur förvaret då det finns risk att det ligger fel och måste flyttas till så kallat mellanlager. Arkivbild.

Radioaktivt avfall kan ha sorterats fel och behöver nu plockas upp från slutförvaret – och kanske flyttas. Risken finns att det är farligare än man tidigare trott.

75 containrar med kärnavfall kan ha felaktigt deponerats i Forsmarks slutförvar för kortlivat kärnavfall. Strålsäkerhetsmyndigheten kräver nu att sju bolag som är ansvariga för avfallet kontrollerar innehållet, något P4 Uppland var först att rapportera om.

Avfallet som är från perioden 1980 till 2001 ansågs vid tidpunkten uppfylla kraven för slutförvar. Men redan 2012 gjordes undersökningar av avfall som inte lagts i slutförvar och då stämde inte dokumentationen överens med innehållet.

– Man upptäckte att avfallet innehåller långlivade nuklider och slutförvaret är inte byggt för det. Det finns flera osäkerheter kring att det kan innehålla vätskor av andra kemiska och biologiska material som inte är tillåtna i slutförvaret, säger Jenny Zettersten, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Konsekvenser om 100 år

Det handlar om 2 844 fat med 100 liter avfall per fat. Som det ligger i dag är det inte farligt men det finns risker för framtiden, säger Jenny Zettersten.

– Innehållet av radium kan ge stora stråldoser längre fram om 100 till 1 000 år om någon skulle borra en brunn där, säger hon.

I över ett decennium har det varit ett öppet ärende med flera utredningar. Det har nu mynnat ut i att företagen Barsebäck Kraft, Ringhals, Forsmarks kraftgrupp, OKG, Svafo, Studsvik Nuclear och Cyclife Swden måste ta upp avfallet.

Kan behöva flyttas

Företagen måste undersöka avfallet på nytt för att avgöra om det åter kan läggas i slutförvaret eller om det måste till ett mellanlager. Flera utredningar har även gjorts om riskerna vid en förflyttning.

– Containrarna är i dåligt skick så det kan behövas att man packar om avfallet i nya för att transportera dem säkert, säger Zettersten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln