Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Trump tar avstånd från kontroversiell anhängare

Klas Widestrand/TT

Publicerad 2024-09-14 06.00

Trump-anhängaren Laura Loomer anländer tillsammans med Donald Trump och hans övriga entourage vid en brandstation i Pennsylvania tidigare i veckan. Bilden är tagen den 11 september.

Republikaner anklagar henne för att vara en rasist som sprider konspirationsteorier.

Trots det har aktivisten Laura Loomer setts flera gånger med Donald Trump – som nu delvis tar avstånd från sin anhängare efter intern press.

Loomer var en av dem som fanns ombord Trumps flygplan på väg mot tisdagens debatt mot Kamala Harris i Philadelphia. Att 31-åringen – som tidigare beskrivit sig som ”stolt islamofob” och uttryckt stöd för konspirationsteorier – synts vid expresidentens sida har fått personer inom Trumps eget parti att reagera.

Trump själv har tagit Loomer i försvar. När han vid en pressträff på fredagen pressades på en kommentar om ett av hennes inlägg på X, där hon skriver att ”Vita huset kommer att lukta curry om Kamala Harris vinner”, sade han sig inte ha sett inlägget och fortsatte:

– Jag kan inte kontrollera Laura. Laura måste få säga vad hon vill. Jag kan inte säga åt henne vad hon ska göra.

Markerade avstånd

En stund senare publicerade han dock ett inlägg på sin egen plattform Truth Social där han delvis distanserade sig från Loomer.

”Jag håller inte med henne om vad hon har sagt”, skriver Trump i inlägget där han beskriver henne som en privatperson och långvarig anhängare – som ”likt miljontals av mina andra anhängare har tröttnat på att bevittna hur radikala vänstermarxister och fascister attackerar och smutskastar mig”.

Även i onsdags fanns Loomer med i Trumps entourage när han deltog i flera ceremonier för att hedra offren för 11 september-attackerna. Det fick vissa att höja på ögonbrynen, eftersom 31-åringen så sent som förra året publicerade ett videoklipp på sociala medier där hon spred de falska påståendena om att terrorattentaten 2001 var ett ”inside job”.

Taylor Greene kritisk

Nu är frågan huruvida Trumps till synes milda avståndstagande från sin anhängare kommer att lugna kritikerna inom hans egna parti.

En av dem är kongressledamoten Marjorie Taylor Greene, en svuren Trump-anhängare som själv spridit konspirationsteorier. I ett X-inlägg kallar hon Loomers curry-kommentar om Kamala Harris ”extremt rasistisk” och betonar att detta ”inte representerar president Trump”.

Inte heller Thom Tillis, republikansk senator, är imponerad över att se Loomer dyka upp i presidentkandidatens absoluta närhet. På X beskriver han henne som en ”galen konspirationsteoretiker som regelbundet yttrar den värsta sortens dynga med syfte att så split mellan republikaner”.