Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Damberg: "Hånfullt" att inte kalla det vårdkris

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-06-26

Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg reagerar kraftigt på att statsminister Ulf Kristersson inte anser att vi har en vårdkris.

– Det är ett väldigt hånfullt uttalande, säger Damberg.

Statsministern sade i en intervju med SVT under onsdagsmorgonen att han inte tycker att Sverige har en vårdkris, även om han medger att det är ett svårt läge.

– Sammantaget skulle jag säga att svensk sjukvård fungerar väl, sade Kristersson.

Det får Socialdemokraternas Mikael Damberg att reagera.

– Det är ju ett väldigt hånfullt uttalande av statsministern eftersom personalen i sjukvården går på knäna, säger han.

”Arrogant uttalande”

Han konstaterar att Kristersson tidigare i år sade att ingen vårdpersonal skulle behöva sägas upp, men att det nu finns rapporter om att tusentals förlorar sina arbeten.

– Det kommer leda till längre köer, sämre vård men också ännu mer pressad situation för den personal som gör stora insatser i hälso- och sjukvården. Så jag tycker det är ett lite arrogant uttalande.

Vill inte höja skatten

Hans slutsats är att staten gör för lite för sjukvården och vill se mer pengar, även långsiktigt. Han tycker inte att regionerna borde höja skatten ”när folk är så pressade ekonomiskt”.

– Hade det varit en region som hade misskött sig och haft dålig ekonomi så hade det varit rimligt att den regionen tittat sig i spegeln och funderat på vad gör vi fel, säger Damberg och fortsätter:

– Men nu när alla regioner i Sverige, oavsett om de styrs av Socialdemokrater eller Moderater, gör underskott och har stora sparbeting, då är ju slutsatsen att det är staten som gör för lite för att sjukvården ska hålla måttet.