Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sillval harpunerad i Japan – första på 48 år

TT-AFP

Publicerad 2024-09-12

En annan val av arten vikval, som fångades och dödades i Japan 2017.

Japan har visat upp sin första fångst av en sillval – världens näst största djur efter blåvalen. Det är den första fångsten på nästan 50 år av den sårbara arten.

På bilder från valskeppet Kangei Maru poserar fiskare utrustade med slaktknivar med det närmare 20 meter långa kadavret. Valen, som vägde minst 55 ton, dödades med harpun den 1 augusti. Sedan dess har ytterligare fyra sillvalar fångats och dödats.

Japan är ett av tre länder i världen som tillåter kommersiell valjakt. Tidigare i år adderades sillvalen till listan över arter som får fångas och dödas för konsumtion. De övriga är vikval, sejval och Brydes fenval.

Sillvalen är klassad som sårbar enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN), och beslutet att tillåta jakt på däggdjuren har mötts av kritik.

På en mässa i Sapporo i förra veckan serverades smakprov av de första bitarna sillvalskött. En återförsäljare kallade köttet ”utsökt och utan lukt”.

Japan upphörde med sin mycket kritiserade valjakt i antarktiska vatten och på övriga södra halvklotet 2019. I samma veva återupptogs dock den kommersiella valjakten längs med landets egna kust. Under 2024 tillåts japanska valjaktsföretag att fånga upp till 376 valar, 59 av dem sillvalar.

Vid sidan av Japan bedriver även Island och Norge kommersiell – och delvis kritiserad – valjakt.