Varning för sydafrikanska varianten i Uppsala: Allvarligt läge
Publicerad 2021-03-15
Den sydafrikanska virusvarianten sprids i Uppsala.
Nu varnar regionen för ett allvarligt smittläge efter vad som beskrivs som superspridarevenemang – korridorsfester.
– Vi tror att det här kan vara toppen på ett isberg, och vi ser mycket allvarligt på det, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.
För två veckor sedan började en ny mer smittsam variant av coronaviruset spridas i Uppsala. Den senaste tiden har minst 18 personer smittats av vad som enligt analyserna ser ut att vara den sydafrikanska varianten.
Läget i staden bedöms som allvarligt efter dubbla studentutbrott och smittskyddsläkaren Johan Nöjd varnar för att det riskerar att leda till en dramatisk ökning av smittade i regionen.
”Förväntar oss fler”
I nuläget är inte utbrotten bland studenterna under kontroll, enligt ett pressmeddelande från Region Uppsala.
– I stort sett alla svar som vi har fått in har varit misstänkt sydafrikansk variant och vi förväntar oss fler, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten.
Han berättar att de i samarbete med Uppsala universitet genomför informationskampanjer och uppmanar alla att följa de riktlinjer som finns. Även om man känner sig frisk.
– De flesta i vår smittspårning som smittat andra har gjort det innan de själva utvecklat symtom, så det är viktigt att följa riktlinjerna hela tiden, säger Mats Martinell.
”Superspridarevents”
Spårningsarbetet har också lett till studentboenden i områdena Flogsta och Kantorn där flera blivit smittade vid korridorsfester.
– Det har varit en del sådana fester som kan beskrivas som superspridarevents, man ska inte ha fest och inte gå på fest i nuläget, säger Mats Martinell.
Han vill inte skuldbelägga de studenter som blivit sjuka och beskriver att stämningen i höstas när viruset spreds bland de många som pluggar i staden blev ”hätsk”.
– Jag hoppas att människor inte blir arga på studenterna, i nuläget är det kontraproduktivt. Det vi behöver nu är att alla hjälps åt för att bromsa smittspridningen, säger han.
– Vi sitter alla i samma båt.
Han säger också att en önskan är informationskampanjer ute bland studentboendena där det också finns många gäststudenter som kanske inte nås av samma rapportering som inhemska elever. Mats Martinell nämner också att det vore önskvärt om boendevärdar kunde besöka studentboenden på kvällar och helger för att i så fall kunna avbryta eventuella fester.
Något som nu är möjligt med stöd av pandemilagen.
– Om det är nån gång man ska använda de verktygen är det nu, säger Mats Martinell.
PODD Pandemin och moralen
Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.