300 gravstenar vandaliserade: "Folk grät"

TT

Publicerad 2020-12-16

Natten mot tisdagen vältes 300 gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna utanför Stockholm. Det är andra gången samma sak händer på kort tid.

– Man reagerar fysiskt, jag stod där och skakade, säger en kvinna som har en närstående vars grav blev vandaliserad.

När tisdagsmorgonen grydde över Solna var den annars så prydliga kyrkogården sig inte lik. Omkring 300 gravstenar hade välts, vilket Mitt i Solna först rapporterade om.

– Jag var ute själv i går och såg förödelsen. Det är en otroligt sorglig syn, säger Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm.

Under tisdagen och onsdagen har man arbetat med att återställa gravplatserna, något som kommer att ta tid. Vandaliseringen är omfattande.

– Det finns inget mönster, ingen trosbekännelse eller märkning på stenarna som skulle kunna förklara varför just de har vandaliserats. Vi kan inte se någon röd tråd.

"Inte ovanligt"

En kvinna som har en närstående begravd kyrkogården berättar att hon brukar komma dit en gång i veckan för att besöka graven. Hon vill vara anonym, men berättar för TT hur det kändes att mötas av en vandaliserad begravningsplats på onsdagsförmiddagen.

– När man kommer dit så blir man väldigt chockad och påverkad. Man reagerar fysiskt, jag stod där och skakade. Till och med folk som inte hade anhöriga begravda där stod och grät, säger hon.

– Det är för jäkligt att inget får vara fredat.

Även tidigare i veckan skedde en liknande händelse på samma plats, då ett trettiotal gravstenar vältes.

Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, säger att det inträffar liknande saker då och då.

– Det är tyvärr inte ovanligt att det händer, kanske kan det till och med ha ökat på senare år, säger han – men betonar att han inte har någon statistik.

Ekonomiska konsekvenser

Men vandalisering i omfattningen likt den på Norra begravningsplatsen har han aldrig hört talas om innan.

– Det är oerhört sorgligt att våra begravningsplatser inte får vara ifred, att man inte kan ha den respekten.

Vandalisering av gravar medför inte bara en sorg för de närstående till den avlidna, det kan dessutom komma med ekonomiska konsekvenser.

– Gravstenen är den enskildes egendom. Ibland kan det vara så att huvudmannen har någon form av kollektiv ansvarsförsäkring, men annars så blir det de närstående som får bekosta reparation av stenen, säger Jan Olov Andersson.

Han ställer sig samma fråga om och om igen: Varför?

– Vem skulle kunna göra något sådant?

Dilemma

Händelsen i Solna är polisanmäld och ett vaktbolag har anlitats för att patrullera området nattetid. Men Jan Olov Andersson berättar att det finns ett dilemma i att bevaka och begränsa kyrkogårdarna för mycket.

– Man vill ju naturligtvis att det ska vara tillgängligt för allmänheten att besöka gravarna. Men får det inte vara ifred så blir det så att man får låsa grinden, säger han.

Svante Borg och hans kollegor har fått ta emot många samtal från oroliga och upprörda personer som har närstående begravda i Solna under dagen.

– Så fort något sådant här har hänt kontaktar man oss, alla undrar om deras gravar har påverkats. I det här fallet var det gravkvarteren 17b och 17c, så alla andra kan känna sig lugna, säger han.