UD-källa: ”För två månader sedan började det röra på sig”
Uppdaterad 2017-06-29 | Publicerad 2017-06-26
Johan Gustafsson släpptes tack vare ett samarbete mellan UD, polisen och andra svenska och utländska myndigheter, uppger utrikesminister Margot Wallström (S).
Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att fransk underrättelsetjänst kan ha haft ett finger med i spelet – och att det är osannolikt att kidnapparna gett upp utan att få något i utbyte.
– För två månader sedan började det röra på sig och för två veckor sedan insåg vi att han kanske kommer att bli fri, säger en källa på UD till Aftonbladet.
Efter nästan sex år i fångenskap har svenske Johan Gustafsson släppts fri. I november 2011 kidnappades 42-åringen från Värnamo i Mali av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim – vid 17-tiden på måndagen var han tillbaka på svensk mark.
"Med enorm glädje kan jag meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återförenas med sin familj. Det är efter samarbete mellan UD, polisens nationella operativa avdelning, svenska och utländska myndigheter som vi nått fram", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande.
”Vetat att han varit vid liv”
En källa på utrikesdepartementet berättar för Aftonbladet att UD jobbat intensivt med Johan Gustafssons fall hela tiden, men att det först var för två månader sedan som Sverige började se resultat av det diplomatiska arbetet.
– Vi har under flera år gjort ett stort antal resor och haft möten i marginalen på andra mer officiella resor. Men först för två månader sedan började det röra på sig och för två veckor sedan insåg vi att han kanske kommer att bli fri.
– Stenen har rullat långsamt framåt och det har krävt sina telefonsamtal och kontaktnät. Det är ofta väldigt svårt att få kontakt med rätt folk i den här regionen och i de här fallen. Vi har hela tiden vetat att han varit vid liv men det har varit svårt att se om arbetet har lett till något.
”Osannolikt med direktkontakter”
När Margot Wallström på måndagskvällen höll en presskonferens tillsammans med Anders Wretling på polisens nationella operativa avdelning sa utrikesministern att Sveriges policy är att inte betala lösensummor vid kidnappningar. Huruvida några andra eftergifter har gjorts ville Wallström dock inte svara på.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är ”ganska osannolikt att kidnapparna har kastat in handduken och sagt att de inte orkar längre”.
– Det är också osannolikt att det har skett några direktkontakter med kidnapparna. Frågan är om det i sin tur döljer att man har gjort eftergifter eller gett en lösensumma. Jag är inte säker på att man kommer att besvara det. Man kanske kan säga att man inte har betalat någon lösensumma, men det kanske är någon mellanhand som har gjort det, säger Magnus Ranstorp.
Förhandlade ned lösensumman
Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) har försökt att få Johan Gustafsson frigiven och har tidigare lyckats förhandla ned lösensumman från nästan 200 miljoner kronor till cirka 80 miljoner kronor. Men GOTG uppgav att man stött på en återvändsgränd med kidnapparna och säger till TT att organisationen inte hade något med frisläppandet att göra.
Magnus Ranstorp tror i stället att franska myndigheter kan ha varit inblandade.
– Det är den franska underrättelsetjänsten och dess tentakler som har kontakter in i de här sfärerna och som kan lösa sådana här situationer. Det är en gissning, men det kanske är lite mer sannolikt att de har varit involverade än någon annan.