Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya Zeelands ledare vill gå mot republik

TT TT-AP

Publicerad 2023-05-01

Dåvarande prins Charles och hans fru Camilla under ett besök i Christchurch, Nya Zeeland 2019.

Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins ”föredrar personligen” att hans land blir en republik, uppger han inför avresan mot Storbritannien och kung Charles kröning.

– Idealiskt kommer Nya Zeeland med tiden att bli ett helt självständigt land. Vi kommer att stå på våra egna ben i världen, säger premiärminister Hipkins, som tog över efter den tidigare ledaren Jacinda Arderns hastiga tillbakadragande i januari.

Den forna brittiska kolonin är självstyrande, men Charles bibehåller en ceremoniell roll som statsöverhuvud och kung över Nya Zeeland. Monarken representeras i landet av en generalguvernör som i praktiken fungerar som statschef.

Precis som många tidigare kronkolonier brottas Nya Zeeland med vilken – om någon – roll som den brittiska monarkin bör spela i dagens läge.

Barbados valde exempelvis att bli en republik 2021. Jamaicas styre uppgav så sent som i fjol att man vill bli fullkomligt självständigt. I februari valde dessutom Australien att avlägsna den brittiske monarken från de sista australiska sedlarna.

Enligt Hipkins är övergången till republik dock inte något som behöver ske omgående.

Kröningen av kung Charles III sker i London lördag den 6 maj.