S vill stoppa koranbränningar med hetslag

Niklas Svahn/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-08-30

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson i riksdagens presscenter.

Socialdemokraterna vill utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende.

Det skulle kunna öppna för att vissa koranbränningar, beroende på omständigheterna, förbjuds.

– Koranbränningarna utförs av en väldigt liten grupp. Syftet är inte att väcka debatt, utan att hetsa och skapa konflikt, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).

I dagsläget pågår en utredning av ordningslagen som regeringen tillsatt, för att se om koranbränningar skulle kunna begränsas med hänvisning till hot mot rikets säkerhet.

S föreslår att frågorna om hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende kan gå in i den utredningen, alternativt utredas separat. Partiet vill se om lagen bör skärpas.

I dag är det oklart om koranbränningar utgör hets mot folkgrupp, eftersom det aldrig prövats i domstol. Men polisen utreder just nu Salwan Momika för hets mot folkgrupp i samband med koranbränningen utanför Stockholms moské i juni.

– Det finns specifika omständigheter som gör att det finns anledning att anta att brott begåtts, har polisens förundersökningsledare Tomas Granlund tidigare sagt till TT.

Inget generellt förbud

S hävdar att deras förslag innebär en mindre förändring än att ändra i ordningslagen. Det handlar inte om ett generellt förbud utan ett förbud beroende på omständigheterna, till exempel i vilket syfte och sammanhang en koranbränning utförs.

– En koranbränning som del av ett konstverk skulle troligen vara tillåten, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att S inte tagit ställning för eller emot, utan att det handlar om att ha en författningsberedskap.

S ser flera problem med att ändra i ordningslagen och anser att deras förslag har klara fördelar.

– För det första skulle det inte innebära att polisen ska göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. Det andra är att det utformas religionsneutralt, för en ändring i ordningslagen skulle i praktiken kunna innebära att det är förbjudet att bränna koraner men tillåtet att bränna Bibeln, säger Andersson.

– För det tredje skulle det innebära att det är vi i Sverige, inte främmande makt eller utländska terrorister, som bestämmer vilka demonstrationer som får och inte får genomföras i Sverige.

Vill se snabbare plan

Utredningen om ordningslagen ska presenteras nästa sommar.

– I Danmark lyckades man ta fram en lagstiftning på tre veckor – i Sverige borde man väl kunna lyckas med detsamma på tre månader, kommenterar Andersson.

Hon anser att förslaget skulle ha större chans att gå igenom riksdagen, jämfört med de ändringar i ordningslagen som regeringen utreder.

S bedömer inte att förslagen kräver grundlagsändringar. Partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi framhåller att S fortsatt värnar rätten att kritisera religion.

– Vi står upp för rätten att göra satir på religion, till och med att häckla religion. Men koranbränningarna vi sett handlar om något annat, om hets, säger Shekarabi.