Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

UD: Ingen grund att hålla Floderus fängslad

Moa Persson/TT

Publicerad 2024-01-29

Den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus (i mitten) i en rättegångssal i Teheran vid slutpläderingen mot honom.

Iran har ingen anledning att hålla EU-tjänstemannen Johan Floderus fängslad, säger UD till TT. Han har suttit fängslad i snart två år och åklagaren yrkar på dödsstraff.

”Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran”, skriver utrikesdepartementets presstjänst till TT.

I en ytterligare kommentar skriver UD:s presstjänst att det pågår ett ”mycket intensivt” arbete för att Johan Floderus ska släppas.

”Vårt arbete fortgår med oförminskad styrka och vi kommer inte ge upp våra ansträngningar förrän Johan Floderus har frisläppts och kommit hem”, skriver presstjänsten.

För P1 morgon beskriver Floderus syster Tove Floderus hur familjen reagerade på yrkandet som kom i söndags.

– Det uppstår som en spricka i verkligheten när man hör dödsstraff och sin brors namn i samma mening, men jag försöker tänka att det här är bara ord och spel för gallerierna. Samtidigt är det väldigt skrämmande, säger hon.

Tove Floderus berättar att situationen i fängelset är tuff. Johan Floderus sitter i en cell på tolv kvadrat tillsammans med tre andra. Sporadiskt får han prata med sin familj, ofta först efter att han har hungerstrejkat i flera dagar.

– Samtidigt är han fri i sinnet. Han är väldigt disciplinerad och tränar sex dagar i veckan. Men det är klart att i perioder måste det vara fruktansvärt tungt.

Johan Floderus har suttit fängslad i Iran sedan april 2022 anklagad för spioneri.