Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Det här är Huthirörelsen

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-01-12

Huthirörelsens attacker i Röda havet följer på en lång tids våldsamt motstånd i katastrofalt krigshärjade Jemen.

Den verkar i spänningar mellan nord och syd, sunni och shia, Saudiarabien och Iran – och har behållit sitt grepp om landet genom åratal av intensiva bombningar.

Vad är Huthirörelsen?

En shiaislamistisk rörelse som i det blodiga och ännu pågående Jemenkriget har tagit kontroll över en stor del av landet från den internationellt erkända regeringen. Sedan 2015 kontrollerar rörelsen huvudstaden Sanaa. Där försöker den fungera som en alternativ regering och utöva en del myndighetsfunktioner.

Rörelsen får stöd från Iran och Iranallierade milisgrupper i vad som brukar beskrivas som ett ombudskrig i Mellanöstern, där Saudiarabien har samlat stöd bakom landets internationellt erkända regering.

.

Var kom rörelsen från?

Rörelsen växte fram ur den zaidiska klanen al-Huthi i nordvästra Jemen, vars följare historiskt har härskat i området.

När Jemen återförenades 1990, och kris följde på kris, växte kraven på självstyre och en konflikt växte när regeringen uppfattade det som ett hot. När Jemen senare samarbetade med USA i landets krig mot terrorn radikaliserades den oppositionella rörelsen ytterligare och började bedriva ett slags gerillakrig.

2004 stöptes Huthirörelsen i sin nuvarande form av den karismatiske förgrundsfiguren Hussein al-Huthi, som dödades av regeringsstyrkor samma år. Hans bror Abd el-Malik al-Huthi är sedan dess högste ledare.

.

Hur fick rörelsen makt?

Huthistyrkorna slog till i samband med den arabiska våren. Den internationellt erkända regeringen och den mångårige presidenten Ali Abdullah Saleh var skakade av folkliga protester och av separatistiska upprorsmakare i syd.

Huthierna tog kontroll över hemprovinsen Saada i norr och tvingade sedan bort Saleh från regeringsmakten. 2014 fortsatte de mot huvudstaden Sanaa och året därpå tog de över den helt.

Saudiarabien, som såg ett växande shiamuslimskt hot vid sin gräns, bildade en koalition med andra arabstater och gick till motanfall med tusentals flyganfall. I det fick de länge stöd av USA och många andra västländer.

Huthierna får stort stöd av Iran, som bedöms ha skickat stora mängder vapen och utbildat soldater. Även Iranallierade Hizbollah i Libanon rapporteras ha hjälpt till. Amerikanska flottfartyg stoppar regelbundet fartyg som fraktar stora mängder vapen mot Jemen.

Huthistyrkornas kontroll har bestått genom kriget. Våldet har trappats ned, men fredssamtal har inte gett några varaktiga resultat och Huthirörelsen bedöms i dag vara starkare än före krigsutbrottet.

.

Vilken roll har rörelsen i Gazakriget?

Iran anses utöva sitt inflytande i Mellanöstern genom väpnade grupper som mer eller mindre verkar som ombud i omgivande länder. Hizbollah har som ett sådant ombud regelbundet beskjutit Israel från Libanon i norr, till stöd för den palestinska islamiströrelsen Hamas.

Huthirörelsen stödjer också sina ”bröder i Gaza”. Rörelsen kontrollerar en stor del av Jemens Rödahavskust och har riktat åtminstone ett 20-tal angrepp mot olika fartyg som passerar den viktiga handelsleden där. Den har också beskjutit Israel med drönare och robotar.

Alla mål som kan kopplas till Israel är legitima, har en talesperson för rörelsen utropat. Det har fått flera rederijättar att dirigera om sina fartyg till andra rutter – med väldiga konsekvenser för världsekonomin.

USA har samlat en internationell flottstyrka för att skydda sjöfarten och har flera gånger skjutit ned projektiler som kommit från Jemen. Risken för en upptrappning bedöms som stor.