Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Krisläge nära Oslo – kan bli värre än Hans

TT-NTB

Publicerad 2023-08-28

Ny vecka, nya stängda vägar och varningar om översvämning i Norge. Vattennivåerna i Tyrifjorden strax väster om Oslo befaras nå samma nivåer som under ovädret Hans nyligen.

Och Drammen varnar för att pumpar som gått dygnet runt i veckor kan börja haverera.

Röd varningsnivå – den högsta – gäller nu för Drammensvassdraget, en av Norges största älvar. Bland orsakerna finns störtregn i helgen, som redan resulterat i minst 1 400 skadeanmälningar i regionen runt huvudstaden.

I Drammen, bara några mil sydväst om huvudstaden, befaras det komma så mycket vatten i älven att läget kan bli ännu värre än under Hans.

”Översvämningsskydden längs Drammenselva är dimensionerade för att hantera nivåer på 3,5 meter över fjordnivån”, skriver kommunen på sin webbplats. Men eftersom de nivåerna befaras överskridas kan det bli så att ”vattnet rinner in i bostadsområden”.

Området är redan så vattensjukt att både fasta och mobila pumpar går dag och natt sedan flera veckor tillbaka. Drammen kommun varnar för att pumpar snart måste stängas av för kontroll och service om de inte ska skära ihop.

– Tekniska driften säger att faran ökar för pumphaveri. Det vill vi inte ha i det här läget, säger beredskapschef Sten Petter Aamodt till sajten Kommunal Rapport.

Hoten drabbar även trafiken. Flera tåglinjer drabbas av inställda avgångar eller helt stoppad trafik, och ett antal vägar har stängts av.

Ovädret Hans för några veckor sedan innebar översvämningar på rekordnivå i delar av södra Norge.