Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Israel: Dödade gisslan viftade med vit flagga

TT

Publicerad 2023-12-16

Anhöriga och vänner till Gazagisslan vid en demonstration i Jerusalem tidigare i veckan.

De tre ur gisslan som dödades av israeliska soldater i Shujaiyya-området i Gaza stad hade bar överkropp och viftade med en egenhändigt gjord vit flagga, rapporterar The Times of Israel med hänvisning till en preliminär utredning.

Det var vid strider i Shujaiyya i norra Gazaremsan som soldater sköt ihjäl tre unga män de uppfattade som ett hot under fredagen – men det visade sig vara tre israeler ur gisslan som terrorstämplade Hamas tagit vid krigets början i oktober.

Soldaten som tros ha öppnat eld först trodde att männen tillhörde Hamas och att de försökte lura dem i en fälla.

Enligt utredningen ska soldaten ha skjutit ihjäl två av gisslan, medan den tredje flydde tillbaka in i byggnaden som han kom ut från.

Följde inte rutiner

Befälhavaren för de israeliska styrkorna på platsen ska då ha beordrat eld upphör, och rop på hjälp ska ha hörts. När den tredje personen kom ut igen från byggnaden öppnade en annan soldat eld.

IDF-källan uppger för The Times of Israel att soldaterna som sköt inte följde rutinerna. Men samtidigt förstår källan att de gjorde det. Enligt personen har man inte träffat på några civila palestinier i området de senaste dagarna, och de enda civilklädda har varit obeväpnade Hamas-män, som tillfälligt gömt sina vapen i byggnader.

– Vi slåss mot terrorister som sorgligt och tragiskt nog gör det i civila kläder. De bär inte full utrustning, hävdar militärens talespersonen Richard Hecht i ett videoklipp och fortsätter:

– De slåss mot oss i jeans och t-shirt.

SOS på väggen

Inte långt från platsen där gisslan sköts till döds ska det ha stått SOS sprayat på en husvägg liksom ”Hjälp, tre gisslan”. Meddelandena upptäcktes i onsdags, enligt The Times of Israel, men även då gjordes bedömningen att det rörde sig om en fälla. Nu undersöker man om det är de ihjälskjutna männen som låg bakom budskapen.

Det är något oklart vad gisslan gjorde på platsen, men det verkar som att de lyckats rymma från sin fångenskap.

– Det här är en tragedi eftersom det rör sig om civila. Vi kommer att dra lärdomar av det här och offentliggöra dem så fort vi förstår exakt vad som hände här, säger Hecht.