Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bilder visar: Ryskt fartyg totalförstört

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-12-28

Det ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk blev totalförstört i Ukrainas anfall mot en hamn på Krimhalvön natten till tisdag, visar satellitbilder som tagits efteråt.

På den ryska sidan har händelsen tonats ned.

En satellitbild som togs senare på annandagen, efter den föregående nattens robotanfall, visar hur utbrända rester av fartyget ligger och ryker i vattnet vid kajen i Feodosijas hamn på den Rysslandsannekterade Krimhalvön. Där syns också förstörelse i det kringliggande området.

Bilderna bekräftar i stor utsträckning de bilder som Ukrainas militär lät sprida i ett tidigt skede, där man såg hur det sönderslagna fartygets mast och akterparti stack upp ur vattnet.

Ett dödsfall bekräftat

Höga explosioner ljöd vid anfallet, som enligt samstämmiga uppgifter utfördes med kryssningsrobotar som avfyrades från ukrainska flygplan. Bilder visade ett stort eldklot stiga från hamnen och många rapporter beskrev en storskalig brand.

Det rysktillsatta styret på Krim talade till en början kort om en brand, ett dödsfall och manade allmänheten att hålla tyst om alla krigshändelser. Hela hamnområdet spärrades av.

Försvarsdepartementet i Moskva tillstod sedan att fartyget fått ospecificerade skador i ett ukrainskt ”försök” till anfall. Där sades också att två ukrainska flygplan hade skjutits ned, vilket det inte har lagts fram bevis för och som tillbakavisas av Ukraina. Attacken omnämndes till en början kort i de stora statsstyrda medierna, men de har sedan inte följt upp det inträffade.

Tiotals saknade?

Totalt befann sig 77 besättningsmedlemmar ombord på det 112 meter långa fartyget när det attackerades från luften, rapporterade den oberoende ryska Telegram-nyhetskanalen Astra på onsdagen, med hänvisning till icke namngivna källor.

33 av besättningsmedlemmarna uppgavs då vara saknade.