Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Endast män i Kinas mäktiga politbyrå

TT-AFP

Publicerad 2022-10-24

Sun Chunlan (vänster i bild) var enda kvinna i politbyrån. Nu är hon av okända skäl inte med längre. Till höger följer bland andra Hu Chunhua och Liu He, som också har fått lämna politbyrån. Arkivbild från partikongressen 2018.

Det har länge funnits en enda, men nu finns det inte längre någon kvinna i det kinesiska kommunistpartiets mäktiga politbyrå.

När dess 24 medlemmar tillkännagavs i samband med att partikongressen avslutades i helgen saknades Sun Chunlan. Den 72-åriga biträdande premiärministern var tidigare den enda kvinnliga ledamoten.

När president Xi Jinping och hans allierade stärkte makten inom partiet var det endast män som flyttades upp i den övre hierarkin. Partiets ständiga utskott består av Xi och sex andra män. Av centralkommitténs 205 medlemmar är omkring fem procent kvinnor.

Det har sedan 2001 funnits ett informellt kvoteringssystem där minst en kvinna ska ta plats i alla parti- och regeringsorgan förutom i politbyrån. Där har totalt sex kvinnor tagit plats sedan 1948. Det ständiga utskottet har hittills endast bestått av män.

Av det enväldiga kommunistpartiets omkring 96 miljoner aktiva medlemmar beräknas 29 procent vara kvinnor.