Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Instruktören om dykolyckan: ”Alla är ledsna”

Publicerad 2023-01-10

Paret som dog i olyckan på Värmdö hade tagit dykarcertifikat i höstas.

Nu sörjer Stockholms dykcenter, klubben som paret är med i.

– Det är tragiskt. Alla är ledsna, säger Miro Tomaszewski, som är chef för Stockholms dykcenter där de utbildade sig.

Det finns fortfarande många frågetecken kvar gällande den dykolycka som inträffade utanför Stavsnäs i Värmdö kommun i fredags.

Ett par i 60-årsåldern hade gett sig ut i vattnet tillsammans med ytterligare en dykare. I land stod en bekant till alla tre. Hon larmade räddningstjänsten klockan 14.16 på eftermiddagen efter att hon hade sett en av dykarna påkalla hjälp när han kom upp till ytan.

Han hjälpte sin dykarvän som hade skador, in till land. Samtidigt var den kvinnliga dykaren borta. Hon kunde snart hittas med hjälp av en ficklampa som lös. Både hon och den skadade dykaren transporterades med ambulanshelikopter till sjukhuset, men ingen av dem klarade sig.

Mannen och kvinnan var ett par, och hade tagit sitt dykarcertifikat på Stockholms dykarcenter i höstas.

– Man vet ju vilka det är, de var ju medlemmar i vårt dyksällskap, säger Miro Tomaszewski, chef på Stockholms dykcenter.

Dyket i fredags var inte något organiserat från klubben. Efter olyckan har de haft samtal i klubben och tagit hand om varandra.

– Det är tragiskt och väldigt ledsamt när det sker en olycka. Oavsett hur nära man är dem så blir det en tragedi. Dykvärlden är liten i sig.

Populär dykplats

Platsen där paret dök är populär bland sportdykare.

– Det är ganska djupt och mycket grönska med fiskliv. Det brukar vara populärt att fotografera, säger han.

Miro Tomaszewski vill inte spekulera i vad som hänt, utan tycker polisen ska fullfölja sin utredning.

– Regulatorer kan börja friflöda, luften kan ta slut, man kan bli kall och nedkyld. Det kan ske. Men allt är en spekulation tills polisen har fått göra sitt arbete och kollar vad som verkligen hände.

Polisen inledde i fredags en förundersökning om vållande till annans död. Ingen är misstänkt för brottet.

Dykarutrustningen och dykdatorer har tagits i beslag, som polisen kommer genomföra en teknisk undersökning på. Utöver det förhör man de som var inblandade i olyckan.

Det var ett stort pådrag, och många enheter var inblandade i räddningsinsatsen, däribland polisen, kustbevakningen, räddningstjänsten, sjöräddningssällskapet från Möja och Sjö- och flygräddningen (JRCC) som ledde insatsen. Även en passagerarfärja från Vaxholmsbolaget assisterade med sjukvårdsutrustning. i olyckan.

Utöver polisutredningen genomför också Sjö- och flygräddningen en internutredning, vilket alltid görs när någon har dött vid en insats.

Följ ämnen i artikeln