Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Kyrkbranden i Finland: Polisen släpper bilder på den misstänktes kläder

Publicerad 2022-12-27

En äldre man hittades död i en nedbrunnen villa i samband med att en storbrand utbröt i en kyrka i finska Rautjärvi på juldagen.

Polisen misstänker att mannen tände på kyrkan.

– Det finns flera tecken som tyder på att kyrkbranden var anlagd, säger undersökningsledaren Mika Salminen till Yle.

Ett trettiotal personer tvingades fly när brandlarmet gick mitt under en gudstjänst i en träkyrka i Finland på juldagen. Branden startade vid huvudentrén, enligt polisen.

Vid utrymningen upptäcktes att någon försökt försegla sidodörrarna med ett rep. Polisen meddelade på en pressträff på måndagen att mycket tyder på att kyrkbranden var anlagd.

– Branden spred sig snabbt, vilket tyder på att den inte hade börjat av naturliga orsaker, sade kriminalkommissarien och undersökningsledaren Mika Salminen till Yle.

Äldre man hittades död i ruiner

Samma dag brann en villa ner några mil därifrån. En äldre man hittades död i ruinerna. Mannen var sedan måndagen efterlyst av polisen, skriver Ilta-Sanomat.

Kriminalkommissarie Saku Tielinen leder utredningen och säger att det är ett av flera spår som polisen tittar närmare på. Mannen misstänks ha kört från kyrkan till sin bostad och tänt på den.

Bilder på mannens klädsel har publicerats på polisens hemsida där man eftersöker tips om bilen som den misstänkte ska ha använt.

Polisen har ännu inte kommenterat mannens dödsorsak.

Boende i närområdet har beskrivit den misstänkta mannen som dog i branden som ”mycket tillbakadragen”, skriver Ilta-Sanomat.

Utesluter inte mordförsök

Larmet om kyrkbranden kom vid halv niotiden på söndagen.

Ett par timmar senare fick polisen ytterligare larm om en brand ungefär 30 kilometer från kyrkan. Yle skriver att en villa och ett litet gårdshus förstördes.

Fallet utreds som grovt sabotage, men polisen utesluter inte att det rört sig om mordförsök.

Följ ämnen i artikeln