Juli varmaste månaden globalt – någonsin
Publicerad 2019-08-05
Juli 2019 var den varmaste månaden som någonsin uppmätts.
Det visar data från EU:s satellitbaserade Earth observation network.
– Om vi inte agerar mot klimatförändringarna nu så kommer dessa extrema väderhändelser bara att vara toppen på isberget, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Juli är vanligtvis årets varmaste månad, men i år slog månaden alltså alla rekord sedan tillförlitliga mätningar inleddes i slutet på 1800-talet.
Årets julimånad var 0,04 grader varmare än det tidigare rekordet från juli 2016, då väderfenomenet El Niño dessutom drev upp temperaturerna.
– Med fortsatta utsläpp av växthusgaser och dess resultat på globala temperaturer kommer rekorden att fortsätta krossas i framtiden, säger Jean-Noel Thepaut, chef på EU:s europeiska klimatforskningscentrum Copernicus, i ett uttalande.
”Dramatisk issmältning”
Sommaren 2019 har karaktäriserats av extrema värmeböljor i Europa – med värmerekord i flera länder – och omfattande skogsbränder i bland annat den arktiska regionen.
De höga temperaturerna har gjort avtryck på flera håll på jorden, säger Världsmeteorologsorganisationens (WMO) generalsekreterare Petteri Taalas.
– Den extraordinära hettan följdes av dramatisk issmältning på Grönland, på Arktis och på europeiska glaciärer, säger han, skriver Independent.
Skogsbränder på Arktis
– Det har härjat aldrig tidigare skådade skogsbränder på Arktis för andra månaden på raken, vilket förstört tidigare orörda skogar.
– Detta är inte science fiction, detta är verkligheten med klimatförändringar. Det händer nu och det kommer att bli värre framöver om man inte agerar mot klimatförändringarna direkt.
Åren 2015–2019 väntas bli de fem varmaste åren någonsin, enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
– Om vi inte agerar mot klimatförändringarna nu så kommer dessa extrema väderhändelser bara att vara toppen på isberget, säger han, enligt Independent.
PODD: Så påverkar klimatförändringarna extremvärmen
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om den senaste tidens hetta och om den beror på klimatförändringarna.
Lyssna: (iPhone) Acast Spotify