Klart: Straffrabatt för unga slopas
Publicerad 2021-09-24
Regeringen går vidare med förslaget om slopad straffrabatt för unga.
– Är du 18 år är du fullt ansvarig för dina handlingar, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Den slopade straffrabatten gäller 18-20-åringar som begår brott där minimistraffet är fängelse i minst ett år. Det kan handla om rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. I dag är praxis att en 18-åring får halva straffet avdraget.
– Begår du ett mord, kanske ett kontraktsmord där någon lejt dig att döda, då tycker inte jag att det spelar någon roll om du är 18 år eller 22. Då måste samma regler gälla, och då måste du sitta i fängelse tills du inte är farlig längre, säger Morgan Johansson.
Med den nya lagen ska det även bli möjligt att döma 18-20-åringar till livstids fängelse.
Justitieministern hoppas att längre straff kan ha en avskräckande effekt på unga kriminella.
– Men den viktigaste effekten är att vi får längre tid att jobba med de här ungdomarna i Kriminalvården, säger Morgan Johansson.
Press på hårdare straff
Den politiska pressen på hårdare straff för unga har skärpts i takt med att skjutningar och andra gängrelaterade brott ökat. Det är inte ovanligt att tonåringar begår brotten och när en polisman dödades av en 17-åring i Göteborg i somras kom krav på att 15-17-åringar ska kunna dömas hårdare. I dag döms de i normalfallet till sluten ungdomsvård.
Det är en ordning som Morgan Johansson vill behålla. Men han anser att LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård) behöver förbättras.
– Vi kommer att göra en översyn av LSU både vad gäller att förlänga vårdtiderna och få till en bättre eftervård, säger han och tillägger:
– Man kan i dag döma dem till fängelse om det finns synnerliga skäl men jag tycker att huvudinriktningen ska vara att döma dem till LSU.
Krav på ungdomsfängelser
Moderaterna anser att alla brott som når upp till fängelse i straffskalan borde omfattas av den slopade straffrabatten.
– Det är många allvarliga brott som inte omfattas av detta, till exempel att misshandla ett vittne eller att angripa en polis, säger Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson.
M vill även att personer över 15 år ska kunna dömas till fängelse och placeras i ungdomsfängelser.
– I dag placeras de på ungdomshem, som de rymmer från hela tiden. Det fungerar inte, säger Johan Forssell.
– Det behövs särskilda anstalter inom Kriminalvården för den här gruppen. Men de ska inte sitta tillsammans med äldre kriminella, utan med ungdomar.
Sprida Sluta skjut
Regeringen har även beslutat att ge Brottsförebyggande rådet (Brå), polisen och Kriminalvården ett särskilt uppdrag att sprida strategin bakom ”Sluta skjut”, som använts i Malmö för att minska antalet skjutningar, i landet.
För det anslås 10 miljoner kronor 2022 och 12 miljoner kronor för 2023.
Stödet ökas även för de som vill hoppa av från kriminell verksamhet, så kallad avhopparverksamhet. 15 miljoner avsätts för detta arbete, som ska ske i samarbete med polisen, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.