Tömmer butiker i ovädersskräcken: ”De är som galna”
Uppdaterad 2021-11-20 | Publicerad 2021-11-19
Enorma skyfall har svept bort vägar och skurit av städer från omvärlden. Nödläge är utlyst i västra Kanada där stora delar ligger under vatten.
Panikslagna människor tömmer nu matbutikerna i väntan på nästa kaosväder som är på väg.
– Jag oroas inte av det här regnet. Men nästa, säger borgmästare Henry Braun.
De senaste dagarna har provinsen British Columbia i västra Kanada drabbats av stormoväder och massiva skyfall. En månads nederbörd föll på några dagar.
– De senaste dagarna har varit otroligt svåra. Kraftiga regn, starka vindar och översvämningar har slagit sönder hela samhällen i vår provins, sa John Horgan, provinsledare.
Bilder visar hur bostadsområden, bensinstationer och odlingsfält lagts under vatten. Tiotusentals människor har blivit utan ström efter ovädret, både på den kanadensiska sidan och i den amerikanska delstaten Washington.
Nya skyfall är på väg in mot de drabbade områdena, där vattnet fortfarande inte har hunnit rinna undan. Nu pågår en kamp mot klockan för att pumpa bort så mycket som möjligt innan nästa regnoväder enligt prognoserna drar in nästa vecka.
– Jag är inte bekymrad över dagens regn. Jag är bekymrad för nästa vecka och vad som kommer då, säger borgmästare Henry Braun i staden Abbotsford under torsdagen.
Han fasar för vad det kan innebära för staden som redan har uppskattad förstörelse för flera miljarder kronor.
Och runt om i provinsen hamstrar nu folk matvaror och andra förnödenheter. Både för risken att de tar slut i vägkaoset – men också av rädsla för de väntande nya regnattackerna.
– Det är inte sådant svårt läge inne i Vancouver, men toalettpapper börjar ta slut och det är svårt att få tag i färsk frukt. Jag kommer definitivt hamstra konserver. Man ser på videoklipp runt om i Kanada att folk är som galna. Alla mataffärer är tomma, säger Rebecca Orr, 57, till The Guardian.
Stora transportleder har skurits av i vattenkaoset och gör det svårt för lastbilarna att ta sig till butikerna för att fylla på lagren. Greg Wilson vid British Columbias handelskammare ser historien upprepa sig igen.
– En läxa vi borde ha lärt oss i början av pandemin är det varken hjälper eller är nödvändigt att handla i panik. Du behöver inte en årsförbrukning av toalettpapper, säger han till The Globe And Mail.
Skräckfärd i bergen
Allie Dexel och hennes sambo tillhör tusentals människor som blivit strandade i skyfallen. De var på väg hem längs bergsvägarna när ovädret slog till under helgen. Flera gånger var de nära att hamna mitt i jordskreden som stängde av delar av vägen och förstörde körbanor.
– Vi tillbringade en kall natt i bilen i närheten av berget där enorma mängder vatten forsade ner. Vi var oroliga för att det skulle inträffa ett nytt jordskred där vi var, men vi hade ingen annanstans att ta vägen, säger Allie Dexel till The Guardian.
Sedan i måndags har paret befunnit sig på en campingplats med cirka 300 andra resenärer som inte kan ta sig hem.
Mat har flugits in med helikopter och grannar i området med hönor har kommit över med ägg. De har också fått laxkonserver och ris av ursprungsbefolkningen i området.
– Initialt var jag bara så fokuserad på att överleva och klara av att vara mitt i en naturkatastrof att jag endast kunde ta in nuläget, säger Allie Dexel.
– Det är omöjligt att inte tänka på klimatförändringar och inte oroa sig för vår framtid med översvämningarna och jordskreden efter skogsbränderna vi hade i somras.
Ännu har skyfallen, trots förödelsen, endast orsakat en persons död. Det var en kvinna som hittades i ett jordskred. Men man fruktar att dödssiffran kommer att stiga.
Räddningsteam jobbar tillsammans med militärer för att hitta saknade personer.
– Det totala antalet människor och fordon som saknas har inte bekräftats. Men utredare har fått in rapporter om två saknade personer och tror att det finns många andra bemannade fordon som förlorats i jordskred, säger Janelle Shoihet, från Royal Canadian Mounte Polices.
Tusentals djur har också försvunnit i ovädret. Ett klipp från BBC visar hur kor räddas ur vattnet med hjälp av en jetski.
”Som att stå i en dusch”
Tusentals har evakuerats från sina hem. I staden Abbotsford sov invånare i bilar. Under måndagen räddades 300 bilister som fastnat på motorvägen och tvingats tillbringa natten i sina bilar.
Flera städer, bland annat Vancouver, har helt skurits av efter att vägar översvämmats eller förstörts. Broar och hela bergväggar rapporteras ha rasat när marken gett vika. I en bergsstad är 400 personer fast – många utan el.
Andy Harrington, som bor en bit utanför Vancouver säger att regnet föll med sådan kraft att ”det kändes som att stå i en dusch i 24 timmar”.
– Vägarna in till vårt samhälle har spolats bort. Största delen av staden är torr för tillfället men den är helt avskuren, säger han till The Guardian.
Tusentals militärer redo
Med viktig infrastruktur utslagen – både motorvägar, järnvägar och Vancouvers hamn – växer också oron för att förnödenheter som livsmedel, mediciner och drivmedel ska ta slut. I staden Hope håller maten på att ta slut, och 100 matlådor har flugits in med helikopter, rapporterar TT.
Regeringen har utlyst nödläge i den värst drabbade provinsen British Columbia och tusentals militärer har satts in för att hjälpa till med evakueringar, transport av förnödenheter.
Nu riktar boende kritik mot krisberedskapen i provinsen och att inget meddelande skickade ut via ett nytt varningssystem.
– Det kom varken väg- eller flodvarningar. Det verkar som att ingen väntade sig att stormen skulle bli så förödande, säger en tvåbarnsmamma till The Guardian.
Atmosfärisk flod
De kraftiga vindarna och regnfallen beror på en så kallad ”atmosfärisk flod”, en gigantisk fuktplym som breder ut sig över Stilla havet. Och även om ovädret börjat avta ligger varningar om översvämningar kvar över stora områden.
De översvämningar som ovädret orsakat har man inte sett på flera hundra år i området. De kopplas delvis till sommarens extremvärme när temperaturer på 50 grader uppmättes i området och 600 personer dog. Värmen ledde till skogsbränder som i sin tur gjort att marken inte kan suga upp regn lika bra.
– Forskarna anser att dessa speciella händelser blir allt vanligare, förvärras eller förstärks av klimatförändringarna, säger John Clague, professor vid institutionen för geovetenskap på Simon Fraser University till TT.