Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

100-tal utan bostad efter vindsbranden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-28

”Det kan röra sig om flera månader på hotell”

Gull-Britt och Hans Ehrman kan inte återvända till sitt hem på länge. Förutom husets totalförstörda vindsvåning brand- och rökskadades 40 lägeneheter. Fastigheten drabbades dessutom av omfattande vattenskador.

Efter storbranden på Potatis-åkern i Malmö är familjen Ehrman plötsligt hemlös.

– Det är hemskt, men samtidigt är man ju glad för att ingen människa skadades, säger Hans Ehrman, 65, och betraktar huset som varit hans hem.

I bostadsbolaget MKB:s krislokal – ett källarrum i en fastighet intill det eldhärjade huset på Marietorps allé – samlades de chockade hyresgästerna i går.

Mellan 70 och 80 lägenheter är obeboeliga och fler än hundra människor utan hem. En del hade hunnit få ner några få ägodelar i en kasse, andra hade tvingats fly utan att ens få en plånbok med sig.

– Det är ändå skönt att vara här och prata med andra i samma situation, att inte känna sig ensam. All heder åt MKB, de ställer upp jättebra, säger Gull-Britt Ehrman, 64.

Månader på hotell

Trots att hon och maken Hans Ehrman bor på bottenvåningen orsakade vindsbranden så omfattande vattenskador hos dem att de inte kan flytta tillbaka på länge.

– Det kan röra sig om flera månader på hotell. Det blir en konstig jul, säger Hans Ehrman.

Fortfarande i går eftermiddag visste MKB inte var man skulle göra av alla drabbade hyresgäster. Några kunde tillfälligt bo hos släktingar, vänner eller i sina fritidshus. Många fick slussas in på hotell. Efterhand som lägenheter blir lediga inom MKB kommer de drabbade att erbjudas dessa.