Här är rymd- stormen som chockar Nasa

Publicerad 2012-10-28

”Så extrem att man knappt tror det”

En gigantisk rymdstorm har fått Nasas forskare att gnugga ögonen.

– Den var större än Jupiters röda fläck som sägs vara den största stormen i hela solsystemet och nästan tre gånger så stor som jorden, säger astrofysikern Knut Jörgen Roed Odegaard till VG.

Sedan 2010 har rymdsonden Cassini, som byggts i ett samarbete mellan Nasa och Esa, följt efterdyningarna av en rymdstorm som härjade på Saturnus.

Två varmluftsfickor slogs ihop

I maj observerade sonden två varmluftsfickor som bildats efter stormen och nu har dessa länkats samman – och bildat den största cyklonen som någonsin skådats i vårt solsystem.

– Den var större än Jupiters röda fläck som sägs vara den största stormen i hela solsystemet och den är nästan tre gånger så stor som jorden, säger astrofysikern Knut Jörgen Roed Odegaard till VG.

När fickorna slogs samman steg temperaturen hastigt och som mest noterades en nivå på hela 80 grader över det normala.

– En sådan temperaturökning är så extrem att det nästan inte går att tro. Särskilt sedan just den här delen av Saturnus atmosfär är mycket stabil i normala fall, säger forskaren Brigette Hesmann som leder studien till VG.

Lika stor som Nordamerika

För att en sådan temperaturökning ska ske på jorden måste man jämföra vinterklimatet i Alaska med högsommaren i Mojaveöknen, enligt Hessman.

Och för att göra stormens storlek begriplig så kan man likna det vid att hela Nordamerika skulle vara en cyklon – och virvla runt jorden om och om igen.

– Den här är långt större än våra stormar både när det gäller omfattning, varaktighet och intensitet. När man tänker på avståndet mellan jorden och Saturnus och att man kan se stormen med ett litet teleskop så förstår man att detta är häpnadsväckande. Man skulle aldrig kunna se en av våra stormar från Saturnus, de är helt enkelt för små, säger Knut Jörgen Roed Odegaard.

I samband med stormen noterade forskarna även 100 gånger mer etylengas än man tidigare trodde var möjligt på Saturnus.

– Vi har aldrig kunnat se så mycket eten på Saturnus innan så det var en överraskning. Det vi undrar nu är om detta kommer att lugna ner sig eller om det kommer att komma ytterligare stormar, säger Nasaforskaren Michael Flasar.

ANNONS