Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Juholts nya lägenhetsmiss

Publicerad 2012-09-03

VÄNERSBORG/STOCKHOLM. Lägenhetsaffären blev hans fall.

Trots det skickade Håkan Juholt in felaktiga uppgifter om sitt boende till Skatteverket – fyra månader efter sin avgång.

– Det är en logisk fortsättning på det som hände i höstas, säger den förre S-ledaren.

Aftonbladets Pär Karlsson intervjuar Håkan Juholt.

I januari tvingades den dåvarande S-ledaren Håkan Juholt avgå efter en rekordkort och turbulent tid som partiledare. Ordförandeäventyret var över på bara tio månader.

Upprinnelsen till hans problem var Aftonbladets avslöjande om att han låtit riksdagen stå för hela hyran för övernattningslägenheten i Stockholm – trots att också hans sambo bor där.

Men affären tar inte slut där.

Upptaxerad med 20 000

Så sent som i somras försökte Juholt göra flera felaktiga avdrag i sin deklaration. Det hela har lett till att han upptaxerats med 20 000 kronor och dessutom tvingas betala en straffskatt på cirka 8 000 kronor.

Och återigen är det Juholts övernattningslägenhet som står i fokus. Den förre S-ledaren ville dra av nästan 80 000 kronor för hyran för den lägenhet som alltså riksdagen redan betalar en de av.

Men Skatteverket reagerade - eftersom Juholt delar lägenheten med sin sambo. Enligt myndigheten har Juholt enbart rätt till knappt 43 000 kronor i avdrag. Eftersom Juholt enligt Skatteverket har lämnat in en rad oriktiga uppgifter tvingas han alltså nu betala straffskatt.

”Har lagt det bakom mig”

När Aftonbladet träffade Håkan Juholt i Vänersborg i går var han kortfattad om skattesmällen.

– Det är en logisk fortsättning på det som hände i höstas. Och jag har lagt det bakom mig. Det är avslutat och i och med detta är det också avslutat för Skatteverket, säger han.

Juholt var inbjuden till Socialdemokraterna i Vänersborg för att tala om barnfattigdom – en fråga han ofta lyfte under sin tid som partiledare. Enligt honom själv är han ute på en 24-månadersturné för att få Stefan Löfven vald till statsminister 2014.

– Jag har varit i Dalarna, Jämtland och nu är jag här. Det är olika teman jag talar om, här var det barnfattigdom, tidigare har det varit bland annat demokrati och medborgarvärde. Jag försöker tala ideologiska frågor som jag tycker är viktiga, säger han.

Turnén är dock ett eget påhitt från Håkan Juholt – och inget som partiet centralt har skickat ut honom på.