Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Därför bär påven röda skor

Wolfgang Hansson reder ut den frågan och nio till om Vatikanen

I dag inleds det avgörande ­momentet i att utse påve ­nummer 266.

Kardinalerna sitter i Sixtinska kapellet tills de med vit rök ­signalerar att de är färdiga.

Varifrån kommer traditionen med konklaven?

Aftonbladet svarar på tio ­frågor om påven.

1 Varför måste man vara så gammal för att bli påve?

Det finns ingen åldergräns. Däremot är det numera tradition att man måste vara kardinal för att kunna bli vald till påve. För att uppnå denna upphöjda position har man gjort en lång karriär ­inom kyrkan. Eftersom det är kardinalerna som väljer påve är det oftast en av de mer erfarna som blir vald. Därav åldern.

2 Varför är Vatikanen en egen stat?

Vatikanstaten grundades 1929 efter en långvarig konflikt med kungariket Italien. Vatikanstatens främsta funktion är att tillförsäkra Heliga stolen ett oberoende så att påven och den romersk-katolska kyrkan inte skall vara beroende av någon annan makt.

3 Kan en kvinna bli påve?

Nej. Den siste påve som inte var präst tjänstgjorde på 1400-­talet. Katolska kyrkan tillåter inte att kvinnor prästvigs. Därför är de också exkluderade från att bli kyrkans överhuvud. Någon ändring verkar inte vara på gång. Påven ­Johannes Paulus II ansåg att frågan inte ens skulle diskuteras eftersom det visade på bristande respekt för katolska kyrkans traditioner.

Enligt legenden fanns det under 1200-talet en kvinnlig påve, Johanna. Moderna forskare anser dock att det handlar om en sägen.

4 Varför hade påven en tid sitt säte i Avignon i Frankrike?

Valet av fransmannen Clemence V var mycket impopulärt i Rom. Så efter några år flyttade han helt enkelt ämbetet till Avignon i södra Frankrike. Sex andra påvar följde hans exempel. Gregorius XI flyttade efter starka påtryckningar tillbaka till Rom. Men vantrivdes och bestämde sig för att återvända till Avignon. Men han dog innan han hann genomföra sina ­planer och sedan dess, 1378, sitter påven kvar i Rom.

5 Varför byter alla påvar ut sitt riktiga namn mot ett taget?

Det var en tradition som inleddes på 500-talet med Mercurius, som inte tyckte att det var lämpligt med en påve med ett namn ­efter en romersk gud. I stället blev han Johannes II. Efter honom kom det påvar som följde hans ­exempel, andra gjorde det inte. Den siste att inte ta ett nytt namn var Marcellus II 1555.

6 Varför kallas påven för påve?

Påve kommer av latinets ­papa som betyder fader. I det här fallet hela den katolska kyrkans ­fader. Formellt är påven biskop av Rom och därmed även den katolska kyrkans överhuvud.

7 Varför väljs påven i en så ­kallad konklav?

Traditionen inleddes på 1200-talet när valet av Gregorius X tog hela tre år. Invånarna i byn Viterbo där valet gjordes uppges ha blivit så sura över den utdragna processen att de till slut låste in kardinalerna tills de kom fram till ett namn. Sedan dess har konklaven blivit ett sätt att snabba på påvevalet.

Konklav är latin och betyder ”rum som kan låsas”. Fast dagens kardinaler är inte inlåsta. De bor i ett modernt hotell intill Sixtinska kapellet.

8 Varför bär påven röda skor?

Det härstammar förmodligen från romartiden då kungen av Rom, som också var den högste prästen, bar röda skodon. På 1500-talet bytte ­påvedräkten färg från vitt till rött. Så även ­skorna. ­Påvens skor är till­verkade av marockanskt läder. Sulan är tunn. Benedictus skor och kläder kommer från butiken Gammarelli i Rom.

9 Har varje påve en egen påvemobil för skydd vid besök utomlands?

Bilarna specialbyggs ofta inför varje besök där de används. ­Genom åren har ett stort antal tillverkare producerat påvemobiler. Efter mordförsöket på Johannes Paulus II förstärktes påvemobilen med pansarglas.

10 Hur mycket tjänar ­påven?

På pappret har påven ­enligt uppgift ingen lön. Däremot står kyrkan för ­alla hans ­utgifter. Dessutom mottar påven ofta donationer från katolska kyrkans 1,2 miljarder medlemmar runtom i världen. 2010 fick Benedictus sex miljoner kronor i födelse­dags­present från kato­liker runtom i USA.