Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fridolins griffeltavlekupp mot Jan Björklund

Publicerad 2013-01-16

Gustav Fridolin (MP) använde lärarmetoder för att debattera skolfrågan i riksdagen.

Mitt under partiledardebatten drog Gustav Fridolin fram en griffeltavla som han ville lämna över till Jan Björklund.

Målet var att sätta fokus på de sjunkande resultaten i skolan.

– Gå hem och gör hemläxan Fridolin. Det är den politik du står för som har lett fram till det här, svarade utbildningsministern.

Det blev en hård batalj om utbildningspolitiken när Gustav Fridolin (MP) tog replik efter Jan Björklunds anförande i partiledardebatten. MP-språkröret plockade då med sig en griffeltavla upp i talarstolen. Där hade han skrivit upp resultaten från en undersökning från Lärarnas tidning där man undersökt hur 23 faktorer har utvecklats i skolan sedan 2006, när alliansen vann valet.

”Underkänt" i provet

Regeringen får enligt undersökningen underkänt i 18 av de 23 faktorerna som till exempel handlar om vad politiker gör för skolan, hur många lärare man har, vilken utbildning de har och vilka resultat eleverna får.

– Vi ser tyvärr hur resultaten i svensk skola sjunker. De allra flesta kurvor pekar nedåt och så ser det ut även i internationella undersökningar. Det är en av de stora utmaningarna för Sverige. När så många unga inte får en ärlig chans i skolan så får man heller inga möjligheter till jobb. Som samhälle går vi miste om talanger och vi ser ett stort mänskligt lidande bland folk som inte får förverkliga sina drömmar, säger Fridolin.

Han frågade utbildningsministern vad han tyckte om resultatet.

–  Det är underkänt, det är därför vi lägger om politiken. Det började med den gamla politiken. MP har röstat emot varje reform som vi gör. Hade ni bestämt hade vi inte ens vetat om att resultaten sjönk. Resultaten kommer säkert att sjunka ett tag till, det tar tid. Men gå hem och gör hemläxan Fridolin. Den politik du står för har lätt fram till det här.

Inte nöjd

Gustav Fridolin var dock inte nöjd med svaret.

– Vi ser framför allt att killar som har det tufft i skolan har fått det ännu tuffare. Man har halkat efter ännu mer eftersom man inte får tid med sin lärare. Vi har tusen färre specialpedagoger i dag än vi hade när alliansen bildade regering 2006. Det börjar bli dags för Jan Björklund att ta ansvar för det. Alla som får ett provresultat man inte är nöjd med måste kunna svara på hur det ska bli bättre. Nu är det snart så att han har suttit längre än någon annan. Vi får snart de första som lämnar skolan och bara haft Jan Björklund som utbildningsminister under sin tid i skolan.