Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lena Ek kritiseras inför viktigt toppmöte

Publicerad 2012-11-26

Nu är Miljöpartiet och Centerpartiet i luven på varandra igen.

MP anklagar miljöminister Lena Ek (C) för att åka till klimatmötet i Doha med för låga ambitioner.

– Hon kommer inte att ha någon trovärdighet i förhandlingarna, säger Helena Leander (MP).

I dag inleds FN:s artonde klimattoppmöte, denna gång möts världens ledare i Qatars huvudstad Doha. Där ska företrädare från 195 länder diskutera globala miljöproblem och försöka komma fram till gemensamma lösningar, bland annat gällande minskade utsläpp.

Den svenska miljöministern Lena Ek (C) åker dit nästa måndag, då de första dagarna handlar om förhandlingar på tjänstemannanivå. Hon har tidigare sagt att mötet kommer att bli en stor utmaning.

Redan fått kritik

Men redan innan förhandlingarna inletts har Ek redan fått kritik på hemmaplan. Oppositionen, där ibland Miljöpartiet, anklagar henne för att åka till toppmötet med alldeles för låga ambitioner.

– Det är väldigt viktigt att få de globala klimatutsläppen att vända nedåt. Då handlar det både om att vi i rika länder som Sverige minskar våra utsläpp ordentligt på hemmaplan, men också att vi måste hosta upp pengar för att kunna finansiera utsläppsminskningar i fattiga länder. Men det görs för lite här hemma, säger Helena Leander, miljöpolitisk talesperson i MP.

Enligt henne så är utsläppen i Sverige högre än det globala snittet, vilket minskar Lena Eks trovärdighet i förhandlingarna.

– Utsläppen är högre här än vad som är långsiktigt hållbart. Självklart ska vi finansiera utsläppsminskningar i andra länder, men det kan inte vara ett argument för att inte göra något på hemmaplan. Vi måste göra både och.

Regeringen har slagit fast att Sverige ska vara ett klimatneutralt land år 2050. Men enligt Miljöpartiet så går utvecklingen för långsamt.

Klimatsmart måste löna sig

Det är långt i från första gången som man kritiserar regeringen, och framför allt Centerpartiet, för att göra för lite. Nyligen bråkade de båda gröna partierna om när och hur bensinskatten ska höjas. 

– Om man ska få till en omställning till ett klimatsmart samhälle, då måste det löna sig att göra de klimatsmarta valen, då måste man våga använda sig av styrmedel som exempelvis koldioxidskatter. Sedan tror jag det vore bra om vi, precis som man har i Storbritanien, hade en lagstiftning där alla partier är överens om att de ska hålla utsläppsmålen, precis som med budgetmålen, säger Helena Leander.

Men enligt Erik Bratthall, pressekreterare hos Lena Ek, så stämmer det inte alls att den svenska delegationen åker till Doha med låga ambitioner.

– I Doha så möts demokratier och diktaturer, oljeproducerande länder och länder som som har hela sin BNP baserad på oljeproduktion. Vissa, som vi, åker dit med höga ambitioner, andra inte. Alla de här ska samsas och skriva på ett bindande avtal om utsläppsminskningar.

Har höga ambitioner

Enligt Bratthall så sticker de svenska miljömålen ut internationellt.

– Sverige har höga ambitioner och ett av de högsta utsläppssänkningsmålen i världen. 2050 är Sveriges mål att vi ska varda klimatneutralt. Det är få länder som har ett sådant mål och vi är fullt övertygade om att vi kommer lyckas.

Nästa år ska regeringen berätta hur färdplanen mot ett klimatneutralt samhälle ska kunna nås till 2050. Frågan utreds just nu av Naturvårdsverket.