Låt snoken välja om du ska svälja

Publicerad 2013-06-23

Här är expertens bästa tips för att få sillen att smaka bättre

SOS kan betyda sill, ost och smör.

Och ett samtal till larmcentralen om fisken har hunnit bli riktigt gammal.

Här är midsommarsillen som håller i flera månader – och den som redan har hunnit bli dålig.

Midsommar är över och vi går återigen mot mörkare tider.

Varför inte pigga upp dig med lite överbliven sill?

Men tänk dig för innan du hugger in – det är nämligen skillnad på sill och sill.

Den populära matjessillen i konservburk håller bara några dagar, och sill som ligger i crème fraîche och andra mejeriprodukter är troligtvis inte särskilt fräsch efter en vecka.

Däremot kan sill i klar lag ha en hållbarhet på flera månader.

– Det är för att man gör en riktig konservering av fisken. Då använder man ättika, salt och socker som gör att sillen får väldigt lång hållbarhet, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Att burken är öppnad påverkar inte bäst före-datumet nämnvärt.

Konsistensen ändras

– Den håller sig ganska länge då också. Däremot kanske inte fisken kommer att vara lika fin i konsistens och färg. Men ligger den i lag i kylskåpet är det som en konserv, så det är inte farligt att äta, säger Christina Lantz.

Sämst hållbarhet har obehandlad, rå sill i öppnad vakuumförpackning.

– Det är väldigt kort hållbarhet på den, något dygn, säger Christina Lantz.

Sällan farligt

Skulle du råka sätta i dig gammal sill behöver du dock inte vara särskilt orolig.

– Framför allt är det en kvalitetsfråga, att det inte smakar lika gott, helt enkelt. Men när det gäller mejeriprodukterna kan de ju surna till eller ruttna, men det är knappast farligt, det heller, säger Christina Lantz.

Med andra ord kan du nog vänta med det där larmsamtalet.

Silltips

Sill i klar lag

En öppnad glasburk med sill kan hålla sig i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen helt.

Detta eftersom sillen är konserverad med ättika, salt och socker.

Sill i krämig sås

Håller kortare tid än sill i klar lag eftersom den ofta innehåller mejeriprodukter och saknar syra.

Enligt mikrobiolog Christina Lantz kan en hemmagjord variant hålla sig i fem till sju dagar.

– Men sill med crème fraîche och andra mejeriproduktsåser är ju ofta industriellt framställd, så den kan ha väldigt lång hållbarhet den också, säger hon.

En öppnad glasburk kan hålla sig fräsch en till två veckor i kyl, enligt producenten Falkeskog.

Sill i konservburkar, till exempel matjes

Sillen ska användas direkt när den öppnats. Får du sill över lägger du över den i en glas- eller plastburk med lagen. Behandlas som färskvara, det vill säga 2–3 dagar i kyl.

Sill i vakuumför­packning

En öppnad förpackning med rå obehandlad fisk håller sig ett dygn i kylen.

Lita på dig själv

Tänk på att det bästa är att använda dina egna sinnen – titta och lukta. Finns det missfärgningar, mögel eller andra förändringar? Luktar det bra? Ser sillen bra ut och luktar normalt är den oftast tjänlig.

Källor: Falkeskog delikatesser och Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.