Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kommunen vädjar om volontärarbete

Publicerad 2012-10-05

Vill ha gratis hjälp från invånarna i Arjeplog

Arjeplogs kommun har dåligt med pengar.

Nu vädjar kommunalrådet till invånarna om att jobba gratis för att inte kommunen ska förfalla – och flera ställer upp.

– Jag tycker det är bättre att hjälpa till i stället för att gnälla, säger Eva Karlberg, som frivilligt hjälpt till att laga en vandringsled.

När norrbottniska kommunen Arjeplog gick igenom sin budget i våras, konstaterades att utgifter för skötsel av gator, parker och byggnader måste bantas med 34 procent.

”Hjälp oss”

Då fick kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) en idé: efterfråga volontärer. I lokalmedia gick hon ut med kommunens upprop.

– Det är en vädjan till kommuninvånarna: känner ni kraft och ork, hjälp oss gärna, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi har så dåligt med pengar att vi behöver hjälpas åt om det ska fortsätta att se prydligt ut i kommunen.

Flinkfeldt Jansson uppger att intresset var stort och att många direkt hörde av sig.

– Inom 48 timmar ringde telefonen hela tiden, Jag trodde jag skulle bli hudflängd men det togs väl emot.

Finns det inte en risk med att kommunerna får mindre anslag när man märker att volontärer gör jobbet?

– Jag tror snarare det är tvärtom. När de ser att vi är tvungna att ta till hjälp måste de förstå att vi behöver mer pengar. Det här handlar egentligen om en större fråga: hur en så här liten kommun ska klara sig när vi inte längre har den "kritiska massan" som behövs för att klara av att leverera det invånarna har rätt att förvänta sig, säger hon.

Van med byaandan

Kommunen har ställt samman en lista på vad som behövs: skotta igen gatuhål, klippa gräs och laga Vaukaleden, en spångad handikappanpassad vandringsled för fiske som kantar centralorten.

En kille lagade på eget bevåg ett hål i en gata, exemplifierar Flinkfeldt Jansson, som dock inte vill ha volontärer inom skola, vård och omsorg.

– Det vore inte rätt.

Vandringsleden nappade äkta paret Eva och Ivan Karlberg på. Deras arbete på Vaukaleden rapporterades om i Arjeplogsnytt.

– Vi drog ihop 7-8 vänner och tog en kväll när vi spikade i gamla spikar. Jag är uppväxt i en by och är van med den här byaandan. Varför har man inte det tänkandet även i en liten stad? säger Ivan Karlberg till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag är snart 60 och har vuxit upp med det här. Jag kan förstå att folk födda på 60- och 70-talen tycker att det låter konstigt att man över huvudtaget skulle göra något gratis.

Kritiserar regeringen

Hans fru Eva Karlberg är engagerad i insamling för världens barn via Radiohjälpen.

– Min första tanke när kommunen gick ut med det här var att det var tragiskt att de behövde be om hjälp. Min andra tanke var min filosofi att det är bättre att ta tag i något i stället för att gnälla. Men det är inte helt enkelt. Vem bär ansvaret om människor gör röjningsarbeten som borde gjorts av kommunen, och något händer, till exempel, säger hon.

Sveriges Radio Ekot rapporterar om att även andra glesbygdskommuner kämpar för att få ekonomin att gå ihop, vilket förklaras av befolkningsminskningen. Och enligt en prognos från Statistiska centralbyrån kommer glesbygdskommunerna fortsätta att minska med 10 procent de kommande 30 åren.

Britta Flinkfeldt Jansson föreslår att riksdag och regeringen ser över situationen, och ifrågasätter bland annat varför inte fler statliga myndigheter förläggs till glesbygden.