Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

SAS-piloten frostade av planet – med whisky

Uppdaterad 2012-11-19 | Publicerad 2012-11-18

Planet var strandat i Alicante på grund av frost på vingen – då tog SAS-piloten till whiskyn.

En och en halv timme efter alkoholchocken kunde planet lyfta och fortsätta mot Stavanger.

– Han önskade att köra vidare. Det var kreativt men ett okänt sätt att ta bort is på, säger SAS norska informationschef Knut Morten Johansen.

Planet skulle lyfta från flygplatsen i spanska Alicante när is på en av vingarna satte stopp i maskineriet.

Medan passagerarna väntade inne i kabinen samlades personalen vid vingen för att föröka lösa problemet.

– Kaptenen sprang in och ut. Vi hörde att de pratade om att de måste hälla brännvin på vingarna, säger passageraren Linda Apeland till VG.

"Nu finns det bara vin kvar att köpa"

Eftersom flygplatsen saknade avfrostningsutrustning bestämde sig piloten för att ta saken i egna händer.

Passagerarna såg förvånat på när han hällde flaska efter flaska med whisky på vingarna.

– När han kom in i flyget sa han "nu har jag hällt sex liter whisky på vingen – nu finns det bara vin kvar att köpa", säger Linda Apeland till VG.

SAS: De har varit kreativa

En och en halv timma senare kunde planet lyfta och fortsätta resan mot Stavanger – med en god stämning i kabinen.

– Folk skrattade och var på gott humör. Det var bra stämning hela tiden, säger Linda Apeland till VG.

SAS bekräftar pilotens whiskylösning och kallar det kreativt.

– Det var bränslet som höll en temperatur under fryspunkten. När det är plusgrader som i Alicante så kan du få frost på vingen. Här har de varit kreativa för att påskynda smältprocessen, säger informationschefen Knut Morten Johansen till VG.