Carola polisanmäld för mened

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-21

Stjärnadvokaten: Dahlström Lannes är fanatisk

Carola Häggkvist har polisanmälts för att hon ska ha ljugit i rätten angående Tito Beltrans misstänkta våldtäkt. Bakom anmälan står stjärnadvokaten Pelle Svensson.

– Det här liknar mest en häxprocess, säger han.

Mened Pelle Svensson, pensionerad advokat, har polisanmält de tre huvudvittnena i Tito-rättegången för mened.

Anmälan skickades in till Ystadpolisen i lördags. Förutom Carola är Maria Lundqvist och Monica Dahlström Lannes polisanmälda för menedsbrott.

Dessutom är åklagaren Anna Håkansson anmäld för att hon inte gjort något åt den misstänkta meneden.

Påverkade vittnena

Meneden består i att de tre vittnena ska ha ljugit i rätten angående den misstänkta våldtäkten. Monica Dahlström Lannes har tagit kontakt med de andra vittnena i Tito-rättegången, vilket principiellt anses som olämpligt. Dessutom ska hon enligt anmälan ha påverkat dem och deras vittnesmål.

– I de första förhören med Carola sade hon ingenting om att Tito Beltran ska ha haft samlag med barnflickan. De uppgifterna kom fram först efter att hon haft telefonkontakt med Monica Dahlström Lannes. De hävdar att de inte pratade om målet men det kan jag lova att de gjorde, säger advokat Pelle Svensson.

Borde diskvalificerats

Han tror inte att det är en slump att de tre nyckelvittnena helt plötsligt har identiska vittnesmål när det gäller den misstänkta våldtäkten.

– Hade det här varit i USA skulle alla vittnen diskvalificerats eftersom de haft kontakt med varandra, säger han.

"Dahlström Lannes är fanatisk"

Det är enligt Pelle Svensson, inte första gången som Monica Dahlström Lannes försöker påverka vittnen i rättegångar.

– Hon var involverad i flera rättegångar under 1990-talet. Hennes huvudtes är att alla män är potentiella våldtäktsmän och att kvinnor inte ljuger om våldtäkter. Hon är fanatisk när det gäller våldtäktsmål.

Pelle Svensson ser flera indikationer på att vittnena blivit påverkade.

– Vi har ju sett att vittnena angriper varandra och verkar ha tagit ställning i målet. Det tyder på att de blivit utsatta för påverkan. För ett sånt här kaos har vi aldrig sett i en svensk rättegång tidigare.