”Nu städar vi ut lite luder”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-02

Riksdagsledamoten Fredrick Federley om utbrottet i sin blogg

”Nu tar vi nya tag och städar ur lite luder ur garderoben.”

Så skriver riksdagsledamoten Fredrick Federley (c) i sin blogg ”Federleys andra sida”.

– Man får väl uttrycka sig som man vill, säger han till aftonbladet.se.

I ett blogginlägg daterat den 8 juni i år skriver Fredrick Federley, 30, om relationen till en man som han hade dejtat i en månads tid. Federley kände sig sviken av mannen som han menar varit oärlig.

I hårda ordalag beskriver han det inträffade och avslutar inlägget med formuleringen:

”Ja fy fan. Nu tar vi nya tag och städar ur lite luder ur garderoben.”

Är formuleringen okej för en riksdagsman tillika offentlig person? Aftonbladet.se ringde Fredrick Federley för att få hans syn på saken.

– Alltför många har råkat ut för otrohetsaffärer och så vidare. Jag tror inte man behöver namnge folk men man behöver få ut sin frustration någonstans, säger han.

Hade du några betänksamheter kring ordvalet?

– Nej inte just då, jag skrev i affekt och var fly förbannad. Jag kan komma på 150 000 tillfällen då jag använt mycket grövre ord än så.

Hur tror du att du själv hade reagerat om en annan politker på din nivå hade använt det språket?

– Ibland är det faktiskt befogat. Jag hade inte reagerat nämnvärt över det. Jag är inte den som läxar upp den eller den för att den har sagt det eller det eller gjort det eller det. Det är saker som var och en får hantera så som den vill.

Har du fått några reaktioner från kollegor i riksdagen på den här bloggen?

– Nej.

Tror du att det här kan påverka din trovärdighet som politiker?

– Jag har väl alltid varit känd för att vara frispråkig, det är väl därför ni ringer så ofta. Men en politiker har känslor som alla andra. Många eftersträvar att politiker ska vara helt felfria människor som aldrig har känslor eller som aldrig har gjort några fel eller misstag över huvud taget. Det hoppas jag vi aldrig behöver uppleva.

Ser du några för- eller nackdelar med att politiker berättar om sitt privatliv så här öppet?

– Jag ser fördelen att folk ser att man är en människa som alla andra. Jag ser inte att det skulle vara något problem att man ser att politker är människor som alla andra med fel och brister, med positiva och negativa sidor.

ANNONS