Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Regeringen gör för lite för jobben”

Publicerad 2012-04-16

Regeringen gör för lite för jobben.

Det anser Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson.

– Regeringen saknar förslag, säger hon till Aftonbladet.

– Anders Borg har varit finansminister i sex år, det är uppenbart att regeringens politik inte räcker till för att klara jobben. Matchningen fungerar inte. Det man gör är att förbättra andrahandsuthyrning. Det är vällovligt att man uppmärksammar problemen på bostadsmarknaden, men det räcker inte, säger hon till Aftonbladet.

”Ineffektivt”

– Anders Borg har varit duktig på att hålla i pengarna och det är viktigt att göra. Men det finns flera förslag som har varit väldigt ineffektiva. Det handlar om sänkt restaurangmoms och halverad arbetsgivaravgift för unga. De resurserna borde man kunna använda på ett effektivare sätt.

Andersson pekar på att Sverige har 25 procents ungdomsarbetslöshet, 70 000 personer som varit arbetslösa mer än två år och samtidigt företag som har svårt att rekrytera.

– Här finns ett glapp mellan arbetslösa och företag som kräver kompetent arbetskraft. Det är ett glapp man kan brygga över med hjälp av arbetsmarknadsutbildning och andra typer av utbildning. Här har regeringen inga förslag, vilket är tråkigt.

”Vi har fler förslag”

Socialdemokraternas skuggbudget kommer att presenteras om två veckor.

– Där kommer det självklart finnas flera förslag om att få in fler unga på arbetsmarknaden. Det kommer också finnas förslag om näringspolitiken, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Halverad arbetsgivaravgift för unga är en åtgärd som inte ens Fredrik Reinfeldt tycker verkar vara särskilt effektiv åtgärd. Och det gör inte jag heller. Dessutom är det en dyr åtgärd. Den kostar 16 miljarder bara i år. Det är pengar jag vill använda på ett mer effektivt sätt.

Hur då?

– Det kommer vi återkomma till i vår vårmotion, men det kommer finnas förslag för att komma åt ungdomsarbetslösheten.