Vågräta rörelser gav ingen tsunami

Publicerad 2012-04-11

Det blev ingen upprepning av tsunamikatastrofen 2004.

De två kraftiga jordbävningarna utanför Indonesiens kust skapade inte några dödliga tsunamivågor.

Enligt seismologen Reynir Bödvarsson beror det på att havsbotten rörde sig på andra ledden.

Reynir Bödvarsson, seismolog.

Reynir Bödvarsson och hans kollegor vid Uppsala universitets analyser av det första jordskalvet visade tidigt att havsbotten inte hade rört sig särskilt mycket vertikalt vid skalvet – något som är en förutsättning för att en tsunami ska bildas. Samma bedömning gjordes efter det andra skalvet som inträffade strax efter klockan 13 svensk tid.

"Ingen större fara"

– Det är förmodligen ingen större fara för stora tsunamis och det har att göra med typen av jordbävning som vi har, det vill säga med horisontella rörelser. Det gäller båda skalven, säger Bödvarsson.

Men skalvet var ändå så kraftigt att både forskare och myndigheter valde att gå ut med tsunamivarningar i hela Indiska oceanen.

Det första skalvet, strax efter klockan 11, hade enligt de senaste beräkningarna en magnitud på 8,6. Men varken det eller det efterföljande skalvet på 8,2 gav upphov till några större vågor.

Varningar drogs tillbaka

Vid klockan 15 började också lokala myndigheter dra tillbaka de tsunamivarningar som utfärdats efter skalven. Enligt Reynir Bödvarsson är det först då som man kan säga att faran är över.

– Man tar naturligtvis det säkra före det osäkra. Det kommer nog att bli under eftermiddagen eller kvällen, säger han.

Efterskalv att vänta

Som vanligt efter jordbävningar återstår nu en tid med efterskalv innan jordskorpan åter lägger sig till ro.

– Det kommer att pågå i månader, men folk kommer inte att känna av de flesta. Men det kan också komma större skalv som känns.

Twittrat om jordskalvet: