Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”En klassisk kvinnofälla”

Publicerad 2012-02-29

Ville leva livets glada dagar När 97-åriga Eva flyttade till Thailand för fem månader sedan visste hon inte att hennes garantipension skulle försvinna.

Har du tagit hand om barn och hem ett helt liv?

Planerar du att, liksom Eva, tillbringa ålderns höst i Thailand?

Var beredd på att det mesta av pensionen ryker.

Kvinnofälla.

Ett så tråkigt ord.

Men nu, när allt fler svenskar emigrerar till Thailand – och en generation av äldre kvinnor som tillbringat stor del av sitt liv med att ta hand om hus och barn börjar leva livets glada dagar – blir det mer aktuellt än någonsin.

Garantipension

Här är reglerna, i korthet:

De pengarna som du tjänat ihop under arbetslivet är din pension, som är uppdelad i tre delar; inkomstpension, premiepension och (eventuellt) garantipension.

För många, speciellt kvinnor i 80-årsåldern och uppåt, har tillbringat majoriteten av sina liv med att arbeta oavlönat.

I makens firma, i hemmet, och så vidare.

För att de ska få en dräglig tillvaro infördes garantipensionen 2003, så att alla svenskar ska få åtminstone mellan 7 000 och 8 000 kronor i pension.

”Djupt tragiskt”

Men.

Det förutsätter att man bor inom EU/EES, vilket står klart och tydligt på Pensionsmyndighetens hemsida.

– Vi försöker att verkligen informera om reglerna. Om Eva har fått någon annan information så är det djupt, djupt, tragiskt och beklagligt, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

”Bör begära omprövning”

Hans kollega Cecilia Johansson, som arbetar som produktutvecklare på myndigheten, håller med om att regeln är en klassisk kvinnofälla. Hon hälsar att Evas bästa chans är att överklaga.

– Det finns en paragraf som används sällan, när man kan bevisa att det är helt oskäligt att dra in garantipensionen. Hon bör begära omprövning och försöka åberopa särskilda skäl, säger hon till Aftonbladet.