Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Majoriteten investerare är emot Lundinsfären

Uppdaterad 2012-05-12 | Publicerad 2012-05-11

Utanför Lundinfamiljen ville majoriteten ha granskning

Lundin Petroleums årsstämma i går blev kaotisk. Ledningen vägrade vid flera tillfällen att svara på frågor från kritiska aktieägare.

Investerarna röstade emot Lundinfamiljen – för en granskning.

Räknar man bort Lundins egna röster från stämman i går ville över 54,5 procent att bolaget skulle granskas.

– De borde ta sina investorers svar på allvar, säger Kathelijne Schenkel, programansvarig på Ecos.

En aktie gav rätt till en röst.

De som närvarade vid Lundin Petroleums skandalomsusade årsstämma i går, ägde tillsammans runt 172 miljoner aktier. Av dem kontrollerades 57 procent av Lundinägda holdingbolag.

”De vill inte vänta”

Vid röstningen om Folksams förslag om att oljebolaget skulle ta initiativ till och betala för en oberoende granskning, blev resultatet förvånande: Hela 22 procent röstade för en granskning och 78 procent emot.

Räknar man bort Lundinfamiljens egna aktier ser man dock att stödet för Lundinsfärens hårt upparbetade linje är i minoritet.

– 54,5 procent röstade för att bolaget ska granskas. Det visar tydligt att de flesta av investorerna som medverkade i går är obekväma med anklagelserna som finns mot Lundin Petroleum. De vill inte vänta på resultatet av brottsutredningen, säger Kathelijne Schenkel som deltog vid stämman.

Organisation: ”Säg ifrån, svenskar”

Holländska organisationen European coalition on oil in Sudan, Ecos, var de som initierade att internationella åklagarkammaren satte igång en förundersökning mot Lundin Petroleum 2010, efter att ha kommit med den bloddrypande rapporten "Unpaid dept".

Kathelijne Schenkel hoppas nu på svenska folket:

– Allt beror nu på hur den svenska opinionen om detta accepteras eller inte. Svenska medborgare borde stå upp och kräva av att de öppnar arkiven om Sudan.

Avvaktar med svar

Bland dem som röstade för en granskning har ännu ingen sagt rakt ut att de avser sälja sitt innehav.

Andra AP-fondens kommunikationschef Ulrika Danielsson:

– Vi tror att det är viktigt att Lundin visar att det tar de här anklagelserna, bland annat om brott mot mänskliga rättigheter, på stort allvar.

– Vi har inte bestämt exakt hur vi ska gå vidare, men vi kommer inte sälja. Vi gör mer nytta som aktieägare i bolaget, än om vi säljer av, om vi vill få till förändring och utveckla bolaget på ett positivt, säger Danielsson.

AFA Försäkrings presschef Rolf Eriksson:

– Vi röstade för Folksams förslag. Vi har fört en dialog med företagsledningen under lång tid och det är viktigt att att redovisa saker och ting. Det är viktigt med transparens och öppenhet, men mer vill vi inte säga i dag.

Folksam: "En framgång"

Swedbank Robur röstade för Folksamförslaget som en "proaktiv och förtroendeingivande åtgärd till gagn för bolaget och aktieägarna"
Men informationschef Pär Bäckman vill inte svara på hur man nu gör med innehavet:

– Det är ingenting vi kommenterar överhuvudtaget. Vi hänvisar till den kommentar som finns på vår hemsida.Folksams Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande uppger att det kan bli så att man kommer med ett beslut om sitt Lundin Petroleuminnehav inom två veckor.

Trots förlusten i går är hon positiv:

– Jag ser resultatet som en stor framgång, det har nästan aldrig hänt att 22 procent av aktieägarna röstar för ett sådant här förslag. Det tyder på att det har skickats en tydlig signal till Lundin Petroleum som de måste ta på allvar. Det finns goda förutsättningar att vara en besvärlig ägare ett tag till, säger Carina Lundberg Markow på Folksam.