Polisen räddade kut – tog sälfie i centrum

Publicerad 2016-04-04

Polisassistent Charlotta tillsammans med sälkuten

Polisen i Gävle fick en något annorlunda uppgift under måndagsförmiddagen. En sälkut som tappat orienteringen hade tagit sig in i centrala Gävle.

– Inte varje dag man räddar sälar, säger Mikael Hedström, presstalesman, till Aftonbladet.

Under måndagsmorgonen inkom ett larm till polisen i Gävle. Man hade sett en sälkut på väg ut på Södra Kungsgatan i centrala Gävle, alldeles intill Gavleån.

– Antagligen har sälen tagit sig upp ut vattnet nedanför Gävle slott. Men eftersom det är ganska brant var den nog osäker på åt vilket håll den skulle gå för att ta sig tillbaka till vattnet igen, berättar Mikael Hedström, presstalesman för polisen Region Mitt, för Aftonbladet.

Trött men oskadd

När polisen kom dit var det en trött – men oskadd – liten säl de hittade. En person gick då och ordnade lite fisk för att försöka locka tillbaka kuten mot vattnet igen.

– Sista biten måste han dock bäras och det var han inte helt glad över. Han fräste och morrade lite men det gick bra.

Så snart sälkuten åter hamnade i vattnet simmade han piggt iväg. Mikael Hedström säger att det inte är så ovanligt att sälar tar sig upp på land. Nyligen tog sig en sälkut en bra bit in i ett samhälle något söder om Gävle.

– De blir lite vilsna när de skiljs från sina mödrar så det händer att de hamnar fel. Men det är ju inte varje dag man räddar sälar, säger han.

Följ ämnen i artikeln