Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hon föddes genom spermadonation – nu hyllar Emma pappan

Publicerad 2016-04-11

”Utan honom hade jag inte funnits”

”Jag vill visa att familjer kan skapas på många olika sätt”

Emma Lilja, 18, kom till världen genom spermadonation.

Nu hyllar hon sin pappa i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

– Jag vill visa allmänheten att familjer kan skapas på många olika sätt. Utan honom hade inte jag funnits, säger Emma Lilja till Aftonbladet.

Emma Liljas mammor hade försökt få barn under en längre tid utan att lyckas. Därför tog de hjälp av deras nära vän Ronny. Han donerade sin sperma så att en av dem kunde inseminera sig.

”Han är guld värd och jag älskar honom”

Nu har Emma skrivit ett Facebookinlägg där hon tackar Ronny för allting.

Den här mannen är min far, även fast det enda han gjorde var att ställa upp som donator till mina två mammor. Trots det, så är han ändå min far. Min pappa. Han kallar mig sin dotter även fast han inte hade behövt. Han älskar mig som sitt barn även fast han inte alls har någon skyldighet till det. Han är en fin man, som hjälpte två kvinnor att få sitt efterlängtade barn (mig). Han är guld värd och jag älskar honom /hon med tre föräldrar”, skriver Emma Lilja.

”Letade som galningar”

Den största delen av Emmas uppväxt har Ronny inte varit närvarande. Hon fick prata i telefon med honom en gång när hon var tre år. Sedan tappade mammorna kontakten med honom.

– Från att jag var sju till att jag var 14 år letade vi som galningar efter honom. Men det var som om han hade försvunnit från jordens yta. Vi letade på Eniro, på Facebook, överallt, säger hon.

”Då fattades ingenting”

När Emma var 14 år hittade en av Emmas mammor en Ronny med ett efternamn som lät bekant på Facebook. Det visade sig vara rätt Ronny, och kort därpå fick Emma äntligen träffa honom för första gången.

– Det var väldigt speciellt. Jag kan inte ens förklara det. Det var som att jag inte var hel innan. Som att någonting fattades. Men när jag hade träffat honom fattades ingenting, säger hon.

Sedan dess har de hållit kontakten. Men eftersom de bor långt ifrån varanda kan de inte ses så ofta.

– Vi hörs mest på Facebook. Men vi har en bra relation, säger Emma Lilja.

Följ ämnen i artikeln