Krafter vill byta ut Trump – men går det?
Stödet för Trump dalar
Donald Trumps opinionssiffror dalar. Han fortsätter att göra förvirrade, lögnaktiga och kontroversiella uttalanden som stöter bort många väljargrupper.
Krafter inom republikanska partiet söker desperat efter ett sätt att byta ut Trump mot en annan kandidat.
Möjligt men inte troligt.
Donald Trump är ingen person som gillar att förlora. I sina valtal beskriver han sig ständigt som en vinnare. Men verkligheten ser just nu väldigt annorlunda ut.
Gapet mellan Hillary Clinton och Trump inför presidentvalet i november växer till Hillarys fördel. Både nationellt och i de viktigaste delstaterna.
Det finns en förväntan, kanske ett önsketänkande, att Trumps kandidatur ska kollapsa under tyngden av alla motgångar.
Parallellt finns det en känsla hos många ledande republikaner att en förlust i november är närmast garanterad med Trump. Han måste bytas ut innan det är för sent.
Faktum är att republikanerna fortfarande skulle kunna byta kandidat.
Det absolut enklaste för alla vore om Donald Trump själv blev så övertygad om att han kommer att förlora att han självmant drar sig tillbaka heller än att inkassera en förnedrande förlust.
Utse ny kandidat
I ett sånt läge skulle partiets regel nio träda i kraft. Den säger att partiets styrelse kan utse en ny kandidat. Den består av 160 personer som representerar alla 50 delstaterna. Problemet är bara att övertyga någon att ställa upp som har verkliga chanser att besegra Clinton. Att starta en valkampanj från noll med dryga två månader kvar till valet är ett mardrömsläge.
Väldigt lite talar dock för att Trump drar sig ur frivilligt. Om det inte är som filmaren Michael Moore påstår; att Trump aldrig hade tänkt bli president utan bara ställde upp för att öka värdet av sitt varumärke.
En annan metod är att använda en regel som ger partiet rätt att diskvalificera en kandidat som inte anses "vara vid sunda vätskor". Det skulle dock innebära att man gör sig osams med de miljoner amerikaner som röstade på Trump under primärvalen och som förmodligen inte skulle lägga sin röst på den nye kandidaten.
Republikanernas problem är att hur de än agerar så blir det mycket svårt att nå Vita husets med någon annan kandidat än Trump, även om hans chanser ser små ut just nu.
Mot bilden av Trumps kollapsande kampanj står en annan mer positiv verklighetsbild.
Fyller jättearenor
Han fyller fortfarande jättearenor med publik när han håller sina valmöten. Även om många av de traditionella rika bidragsgivarna vägrat öppna sina plånböcker för Trump så har hans kampanj inga problem att samla in pengar. Mängde av små donationer strömmar in. Fortfarande har Trump inte lagt en dollar på tv-reklam eftersom amerikanska medier ändå ger honom så stort utrymme. När han väl gör det kan opinionsläget förbättras.
Miljardären är oerhört populär bland sina kärnväljare. Problemet är att de inte är tillräckligt många för att vinna. Han måste locka till sig nya väljargrupper. Där ser det hittills mycket skralt ut.
Latinoväljarna har han retat genom att kalla dem som kommer illegalt till USA för våldtäktsmän och mördare.
Kvinnorna har han stött bort i stora skaror med sina förolämpningar och sin konfrontativa stil.
De svarta har Clinton ett rätt bra grepp om.
Vägrar ändra sig
Många i det republikanska etablissemanget hade hoppats på att Trump skulle byta stil när han väl blev vald till kandidat och därmed kunna gå hem i bredare folklager. Men bortsett från att han numera ibland läser sina viktigare tal från en skärm så är det inte mycket som ändrats.
Trump utsåg i går två nya toppar i kampanjledningen som båda är på konfrontationskurs med partietablissemanget.
Själv utesluter Trump en så kallad pivot (amerikansk basketterm för snabb vändning) i en intervju med en tv-station i Wisconsin.
– Folk säger att jag ska ändra mig, sa Trump i ett tal nyligen. Jag är den jag är. Jag vill inte ändra på mig. Att försöka ge en annan bild av mig själv vore oärligt.
Det man får med Trump är med andra ord det man ser och hör.
Slutsatsen är att partiet i teorin kan dumpa Trump men att det i praktiken inte ökar chanserna att få en republikan vald till Vita huset i november.
Bättre då att satsa på att få fram en bra kandidat till valet 2020.
Sannolikhet just nu att bli president:
Clinton: 71,4% Trump: 28,6%
Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.
Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).
Sammanställning: Johan Furusjö