Facket: ”Fullständigt bedrövligt besked”
Uppdaterad 2016-10-05 | Publicerad 2016-10-04
Återigen genomför Ericsson stora nedskärningar i Sverige.
Både produktion och utveckling får genomgå ett stålbad – och facket är skeptiska till löftena om nysatsningar.
– Jag tror inget förrän jag ser det, säger Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer.
Runt 3 000 personer ska sägas upp från Ericssons verksamheter i Sverige. Ett dråpslag mot företagets anställda, enligt Ingenjörsförbundets förhandlare Tomas Blidberg.
– Det är fullständigt bedrövligt, men det tror jag att de flesta inser, säger han till Aftonbladet.
”Är i spiral”
– De har fastnat i en spiral där de hela tiden vill lösa problemet genom stora neddragningar och besparingar. Det verkar som att de inte kan trassla sig ur situationen riktigt.
Nedskärningarna gäller både produktionen och utvecklingen, enligt pressmeddelandet.
Samtidigt nämns att man har för avsikt att rekrytera nytt. Inte mindre än 1 000 personer inom forskning och utveckling hoppas Ericsson anställa de följande tre åren, mestadels från universitet.
– Det är själva kärnan av Ericsson och där vill man ställa om och öppnar upp för att rekrytera. Samtidigt vill man ju säga upp människor, frivilligt eller via varsel, för att anställa yngre och billigare. Det finns ju en risk att tappa väldigt mycket kompetens i den omställningen, säger Tomas Blidberg.
"Oacceptabelt besked"
Facket ska ha haft en bra dialog med Ericssons forskningschef Ulf Ewaldsson, och Tomas Blidberg hoppas att det ska finnas ett ljus i tunneln med nysatsningar.
– Det finns ju alltid grader i helvetet, men jag tror inte på någonting förrän jag ser det, säger Blidberg.
Från IF Metalls håll kallar man beskeden från Ericssons koncernledning för "oacceptabla".
– Jag förväntar mig konstruktiva och lösningsinriktade förhandlingar nu, allt annat är oacceptabelt, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.
I stället vill man se en plan för ökad verksamhet i Sverige.
– Jag hoppas styrelsen och ägarna stoppar neddragningarna och i stället låter den nya ledningen ta fram en plan för utökad produktion i Sverige, säger Anders Ferbe.