Rådets Asien-resa: Massage, drinkar, 5-stjärnigt hotell
Uppdaterad 2016-06-02 | Publicerad 2016-05-31
Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg har under flera månader kartlagt Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) - och kan berätta om lyxresor, dyra middagar med alkohol, svart arbetskraft och fusk med kyrkans pengar.
Efter granskningen har den andlige ledaren, biskop Sven Bernhard Fast, och toppchefen Anders Bergkvist fått betala tillbaka pengar.
I dag kan vi avslöja hur rådet för Svenska kyrkan i utlandet gjort av med 2,4 miljoner kronor av medlemmarnas pengar på resor och representation jorden runt.
Massage vid prostitutionskvarter, sightseeing, drinkar på exklusiv bar – och femstjärniga hotell.
Det är programpunkter från rådets besök i Sydostasien.
– Så ska inte programmen vara utformade, säger ledamoten Anders Roos, som var med på resan.
”Klockan är 23:10 och det är +30 grader. Inte underligt att jag svettas! Det blir en öl på balkongen!”
Så skriver kyrkoherden Anders Roos, en av medlemmarna i rådet för Svenska kyrkan i utlandet, från semesterparadiset Koh Lanta i Thailand.
Officiellt är han där på arbete tillsammans med rådsmedlemmarna Kerstin Björk och Jan Winblad von Walter.
Med på resan är också utlandskyrkans chef Anders Bergkvist och regionchefen Stefan Bergmark.
Totalt skickar SKUT ner fem personer på en två veckor lång arbetsresa.
Syfte: se över den svenska kyrkans verksamhet på plats.
Och planera inför framtiden.
Bodde på lyxhotell
Den 12 mars 2013 landar rådet i Singapore, där kyrkans representanter checkar in på det fyrstjärniga hotellet Grand Copthorne Water.
Under resan bor de sedan bland annat på femstjärniga hotellet Traders i Kuala Lumpur och fyrstjärniga hotellet FuramaXclusive Asoke i Bangkok.
När Aftonbladet granskar rådets resor och representation under de senaste fem åren visar det sig att den kostat kyrkan 2,4 miljoner kronor.
Pengar som kommer från medlemsavgifter och insamlade medel.
Aftonbladet har tagit del av det officiella programmet för rådets resa i Sydostasien, som innehåller dagliga uppdrag för kyrkan.
Samtidigt finns det också programpunkter som snarare för tankarna till en semesterresa.
I Singapore är en av programpunkterna drink på det femstjärniga hotellet Marina Bay Sands och sedan middag vid Singapore River.
I Kuala Lumpur får deltagarna välja om de vill besöka sevärdheterna Petronas Towers eller KL Towers.
Och i Phuket rekommenderar kyrkoherden Jan Winbladh von Walter ”massage på Yaya's”.
Åt finmiddag
Under sitt besök på badorten Kata Beach spenderar rådet närmare 2 000 kronor på svenskrestaurangen Two Chefs tillsammans med två kyrkanställda.
På menyn står bland annat hummersoppa, pepparstek och Bouillabaisse samt tio starköl.
Hela notan betalades med ett av kyrkans kreditkort av regionchefen Stefan Bergmark.
Pengar som kommer från medlemsavgifter och insamlade medel.
Som syfte anger han ”middag i samband med möte” när han lämnar in sin reseräkning.
”Midnatt i Phuket efter en intressant dag och underbar middag!”, skriver kyrkoherden Anders Roos på sin Facebook-sida.
Fotmassage i redlight-district
Under en av dagarna på den thailändska badorten – söndagen den 17 mars – ägnar sig rådet nästan enbart åt ren sightseeing.
Efter fem dagar i semester paradiset bär det vidare till Bangkok, där man checkar in på ett fyrstjärnigt hotell.
Totalt stannar rådet tre dagar i huvudstaden och den 23 mars står det ”fri tid” på det officiella programmet” under eftermiddagen.
Eller så rekommenderar utlandskyrkans högste chef Anders Bergkvist att kyrkoherdarna ska passa på att ta en ”fotmassage eller liknande i närheten av vårt lokala redlight-district Soi Cowboy”.
– Ja, så var det, det betyder att då får man betala allt själv. Om man vill ha massage så får man betala det själv. Och det var väl inget konstigt, jag tog själv fotmassage och upptäckte att det var rätt bra, säger kyrkoherden Jan Winbladh von Walter, som var med på resan.
Han tycker inte det är något konstigt med att ta upp en här punkt om massage vid prostitutionskvarteren i program för en kyrkoresa.
– Ja, jag har väl inga direkta synpunkter på det, jag menar varje land styr ju sin verksamhet och vi var ju inte där för att studera någonting som hade med några sexuella tjänster att göra.
Jan Winblad von Walter uppger att han vill inte lägga några moraliska aspekter på det hela.
– Alltså jag lägger mig inte i folk, vad andra människor gör med sina liv så längde det är vuxna människor som är någorlunda klara i huvudet, det lägger jag mig inte i.
”Olycklig formulering”
SKUT:s chef Anders Bergkvist har avböjt Aftonbladets intervjuförfrågningar, men regionchefen Stefan Bergmark säger att det var en olämplig programpunkt för en kyrkoresa.
– Jag tycker det är en olycklig formulering att det är skrivet så. Det är självklart att det finns massor av ställen där man kan få massage. Vi uppmuntrar aldrig till någon form av utnyttjande av personer.
Även kyrkoherden Anders Roos är kritisk till delar av schemat.
– Så ska inte programmen vara utformade och jag tror de utformas lite annorlunda i dag, säger han.
Efter närmare två veckor i Sydostasien är arbetsresan slut och vid midnatt den 23 mars lämnas rådet Bangkok och flyger hem via Köpenhamn.