Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Klackarna i taket på börsen i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-21

Svenska kronan starkast i år

Den svenska ekonomin blir allt hetare.

Kronan och Stockholmsbörsen tog sig i dag till årshögsta.

– Men våra plånböcker påverkas inte mycket, säger Annika Creutzer, Aftonbladets expert på privatekonomi.

Allt fler indikatorer pekar på en konjunkturvändning.

Kronan och börsen nådde på fredagen nytt årshögsta.

Börsens ledande index tog ett rejält kliv uppåt vid lunchtid. Och under fredagseftermiddagen blev det klackarna i taket sedan statistik över den amerikanska husförsäljningen överträffat förväntningarna.

Kronan slår rekord

Och kronan avslutade handelsveckan med att slå nya rekord för året mot både euron och dollarn, på 10:08 respektive 7:01 kronor.

Lyftet tilltog markant sedan finansminister Anders Borg reviderat sin BNP-prognos och oväntat starka siffror från USA:s bostadsmarknad kablades ut och lyfte börserna världen över. Allt skedde på en kvart.

– Det är kronan som går. Vi åker inte räkmacka på någon annan valuta, säger Olof Manner, chef för ränteanalys på Öhman fondkommission, till TT.

Blir ännu starkare

– Sveriges exportberoende gör att när bromsarna slår till blir det ordentligt. Och nu när läget stärks går det fort, säger han.

Och kronan väntas bli ännu starkare.

Enligt Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission, är kronan inne i en förstärkningsfas, skriver TT.

Han bedömer att kronan, under förutsättning att den finansiella krisen fortsätter att mildras, är på väg mot 6:50 kronor per dollar och 9:50 kronor per euro på ett års sikt.

Påverkar inte plånboken

Annika Creutzer, chefredaktör på P24 och Aftonbladets expert på privatekonomi, säger att den positiva utveckligen på börsen har inte någon större påverkan på våra hushållsekonomi.

Hon säger att den starkare kronan innebär att vi kommer att kunna handla billigare när vi åker utomlands och att börsuppgången är positiv för sparandet – både det egna och det som pensionsblagen förvaltar åt oss.

Men när det kommer till plånboken, påverkas vi inte så mycket, enligt Annika Creutzer:

– Börsen handlar alltid om förväntingar om framtiden. Det speglar inte ekonomin här och nu.

– För hushållen kommer att få det tuffare när arbetslöshete stiger och kommunerna måste spara. Och räntorna kommer så småningom att stiga.