Reinfeldt pressades om Nuon-affären i KU
Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2014-04-17
I dag pressades statsminister Fredrik Reinfeldt om hanteringen av Nuon-affären i Konstitutionsutkottet, KU.
Precis som finansminister Anders Borg så vidhöll han att han inte kände till affären i förväg.
Det går stick i stäv med vad f.d. näringsminister Maud Olofsson (C) sagt.
KU har på torsdagseftermiddagen bestämt sig att inte kalla in henne igen.
Statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon 2009 för 97 miljarder kronor har i efterhand visat sig vara en saftig förlustaffär. Men det som också blivit en belastning för den svenska regeringen är de frågetecken som finns om hur affären hanterades i regeringskansliet. Vem visste vad om köpet?
Reionfeldt till KU
Flera statsråd har kallats till KU för att redogöra för vad som egentlig hände när köpet godkändes och bereddes på Näringsdepartementet. Maud Olofsson (C), som då var näringsminister, har sagt att hon informerade regeringens inre kabinett, där finansministern och statsministern ingår, om köpet den 11 februari 2009, redan innan det genomfördes.
Det har också visat sig att ett PM upprättades på Näringsdepartementet där det står att Reinfeldt var informerad om affären i förväg.
Men Maud Olofsson har vägrat att infinna sig i KU för att svar på frågor, utan i stället skickat ett skriftligt svar.
När finansminister Anders Borg frågades ut i KU sa han i stället att han fick reda på köpet via media den 23 februari 2009, efter att köpet genomförts. Han skyllde alltså allt på Olofsson.
I dag var det statsministerns tur att pressas i KU, som leds av ordförande Peter Eriksson (MP). Även han gick på samma linje som Anders Borg och vidhöll att han inte kände till köpet.
– Jag fick reda på det efter att det blev offentligt, säger Reinfeldt.
Han menade också att innehållet i det PM som upprättades om att han var informerad var felaktig. Enligt statsministern var den beredning som ska göras inför en affär som Nuon-affären inte var klar.
Olofsson kan kallas igen
Det hela har resulterat i att rutinerna när det gäller kontakt mellan departement har setts över. Redan innan utfrågningen berättade Peter Eriksson (MP) att det kan bli aktuellt för KU att kalla in Maud Olofsson ännu en gång. Under utfrågningen ville han veta om Fredrik Reinfeldt hade pratat med Maud Olofsson om affären i efterhand. Men det ville Reinfeldt inte svara på.
– De samtal jag har med statsråd, gamla eller nya, håller jag för mig själv, säger han.
Hans menade dock att det heller inte skulle spelat någon större roll för affären om han varit informerad eller inte.
– Maud Olofsson och departementet gjorde ett gediget arbete med vad de då visste om affären, säger Reinfeldt.
På torsdagseftermiddagen beslutade KU att inte kalla in Maud Olofsson.
Hans Hoff (S) en av ledamöterna i utskottet förklarar att att praxis är att först förhöra tjänstemännen och sen politikerna. Och i med att Maud Olofsson har sagt nej kan man inte göra om hela processen.
– Det hade helt enkelt varit att göra det bakvänt, säger han till Aftonbladet.