Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Atlantvärme med stormen Hilde

Publicerad 2013-11-15

Stormvarning i fjällen – värme och sol i söder

SMHI går ut med en Klass 2-varning i Lapplandsfjällen.

Stormen Hilde drar in från Norge i morgon – med vindar på 25 meter i sekunden.

Men i södra Sverige blir det uppehåll och varmt.

I morgon kväll slår stormen Hilde in mot den norska västkusten – och vidare mot de svenska fjällen. Redan i dag gick SMHI ut med en klass 1-varning för fjällen. När stormen drar in i Sverige i dag uppgraderas den till klass 2.

– Redan nu är det jobbigt att vara ute och fjällvandra men natten mellan lördag och söndag ska man verkligen söka skydd, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Snöoväder och regn

Värst blir det i södra Lapplandsfjällen och norra Jämtlandsfjällen. SMHI räknar med vindstyrkor på 25 meter i sekunden. Det är tillräckligt starka vindar för att rycka upp stora träd med rötterna. Samtidigt väntas snöoväder i Lapplandsfjällen och intensivt regn i Jämtlandsfjällen och Härjedalen.

Och regnet för i sin tur med sig trafikproblem.

– När det nu blir milt och töar och sedan fryser på så kan det bli stora trafikproblem på flera platser i Norrland, säger Martin Hedberg.

Soligt och varmt i söder

Men i södra Sverige blir vädret – precis tvärtom.

– Det kan vara lite blåsigt i söder men det är måttlig till frisk vind och dessutom rätt så milt, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Medan fjällvärlden tvingas leva med stormvindarna kan de södra delarna av landet njuta av atlantvärmen som stormen för med sig. Normalt är det oftast svaga vindar under den här tiden på året. Det gör att temperaturerna sjunker. Men stormvindarna i fjällen drar nu in mildare luft från Atlanten. Det ger temperaturer på runt 10 grader i Götaland och Svealand. Det väntas dessutom vara uppehåll i hela södra Sverige – och på östkusten kryddas det med sol.

– På söndag blir det inte fullt lika varmt men mellan 4 och 8 grader i södra Sverige, säger Martin Hedberg.